To białkowa bomba! Wzmacnia kości i pomaga schudnąć
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się skandynawskie serki i jogurty, takie jak skyr. Jest jednak nowy konkurent, który całkiem go zdetronizował – kvarg.
Czym jest kvarg?
Kvarg jest serkiem pochodzącym ze Skandynawii, który jest chwalony za swoje zdrowotne właściwości. Powstaje w wyniku fermentacji mleka odtłuszczonego przy wykorzystaniu bakterii Lactococcus. Kvarg smakiem przypomina serek homogenizowany, a jego konsystencję można porównać do gęstego jogurtu greckiego. W rzeczywistości rodzajem jednak bliżej mu do twarożku lub serka wiejskiego.
Kvarg można znaleźć w sklepach w różnych wersjach smakowych, jak choćby naturalnej, waniliowej, jak i owocowej. W przeciwieństwie do skyru jest on mniej kwaskowy i nieco płynniejszy. Oba jogurty są jednak bardzo wartościowe i warto sięgać zarówno po jeden, jak i po drugi w zależności od preferencji smakowych.
Właściwości kvargu
Kvarg cechuje się niską kalorycznością (64 kalorie na 100 gramów produktu), a równocześnie dostarcza sporej ilości białka. To także źródło bakterii probiotycznych. Przy tym zapewnia długie poczucie sytości i efektywnie wpływa na procesy trawienne, co sprawia, że jest dobrą propozycją dla osób, które starają się zrzucić wagę.
Serek ma w swoim składzie także wapń, który wzmacnia zęby i kości, a dostarczanie go do organizmu jest szczególnie ważne w dojrzałym wieku, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na osteoporozę. Regularne spożywanie produktów bogatych w wapń, takich jak choćby kvarg, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby.
ZOBACZ TEŻ: Grzyb, który smakuje jak kurczak. Polacy omijają go szerokim łukiem
Do czego stosować kvarg?
Kvarg może być jedzony jak jogurt, ale ma także wiele innych zastosowań. Wśród nich można wymienić między innymi zastosowanie go jako składnik placków i omletów, ale również sernika na zimno, domowych lodów czy farszu do naleśników.
Naturalny kvarg może również posłużyć jako baza do sosów czy past kanapkowych, jak również dodatek do koktajli czy owsianki. Produkt świetnie sprawdzi się również jako zamiennik śmietany czy majonezu i może posłużyć do zagęszczania potraw.