To ciasto jest najlepsze na świecie! Polski wypiek zwyciężył w rankingu
Polacy mogą być dumni! To właśnie polskie ciasto zajęło 1. miejsce w rankingu przygotowywanym przez popularny portal TasteAtlas, pokonując przysmaki z Grecji, Belgii czy Francji. Słodka szarlotka podbiła serca smakoszy!
O miano najlepszego ciasta rywalizowało prawie 80 wypieków
TasteAtlas to portal z branży kulinarnej, który regularnie przygotowuje zestawienia najlepszych dań z całego świata. Przygotował m.in. rankingi dotyczące najlepszych tradycyjnych potraw, najlepszych serów, najbardziej kultowych restauracji czy też miast i regionów z najlepszym jedzeniem. W ostatnim czasie pod lupę wzięto też słodkie ciasta przyglądając się aż 78 przysmakom z całego świata!
O miano "best of the best" rywalizowały m.in. małe francuskie ciasta z twarogowym nadzieniem, słynne ciasto limonkowe z Florydy, ciasto miodowe z Grecji czy też angielski deser ze śmietaną, bananami i toffi. W zestawieniu nie zabrakło także polskiego akcentu — popularnej, delikatnej, owocowej szarlotki. Jak się okazało, to właśnie ona zgarnęła najwięcej punktów deklasując rywali!
Polska szarlotka najlepszym ciastem na świecie
Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to nic innego jak ciasto z musem zrobionym z jabłek, zazwyczaj z ciasta kruchego lub półkruchego, posypana kruszonką lub cukrem pudrem. Oprócz jabłek, do przygotowania szarlotki można użyć także innych owoców, takich jak gruszki, brzoskwinie, śliwki czy morele.
Jak się okazuje, to właśnie polska szarlotka zajęła 1. miejsce w rankingu kulinarnym, zdobywając aż 4,4 na 5 punktów! Na drugim miejscu znalazły się geraardsbergse mattentaart z Belgii, czyli małe ciastka francuskie z delikatnym nadzieniem z twarogu serowego o smaku migdałowym. Podium zamyka sfakianopita z Grecji — tradycyjny - kreteński przysmak łączący cienkie, przaśne ciasto i miękki biały ser serwatkowy.
Czy szarlotka jest zdrowa?
Szarlotka to pyszne, słodkie ciasto, którego smak może się różnić w zależności od rodzaju jabłek użytych do jego przygotowania. A co z jej wartościami odżywczymi? Z pewnością obecność owoców w cieście zwiększa jego korzyści zdrowotne, zwłaszcza, ze owoce zawierają szereg cennych dla zdrowia witamin. Jednak wypiek ten, jak większość słodkości, zawiera także spore ilości cukru, które mogą mieć szkodliwy wpływ na nie tylko na sylwetkę, ale też m.in. na pracę układu krążenia czy też poziom złego cholesterolu w organizmie.
Oczywiście, nie ma powodu do płaczu, bo zjedzenie szarlotki raz na jakiś czas na pewno nie wpłynie niekorzystnie na zdrowie. Przygotowując ciasto można też skorzystać z fit-przepisów, w których ilość cukru zostaje znacznie ograniczona i zastąpiona np. miodem. W Internecie można znaleźć przepisy na szarlotkę mającą jedynie... 150 kcal! Warto więc uwzględnić swoje potrzeby i wymagania, i bez obaw cieszyć się smakiem najlepszego ciasta na świecie!