To najsmaczniejsza odmiana ziemniaka. Polacy wybierają pierwsze lepsze
Wiele osób kupuje owoce i warzywa w popularnych dyskontach i supermarketach. W przypadku ziemniaków zwykle wkładamy do koszyka całą siatkę i mało kto zwraca uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków jest w środku. To błąd, bo niektóre z gatunków są znacznie lepsze od pozostałych.
Rodzaje i gatunki ziemniaków: jak je rozpoznać?
Kupując ziemniaki w popularnych sieciach handlowych często nawet nie znamy ich gatunku. Z reguły największy nadruk na siatce informuje nas tylko o ich proponowanym przeznaczeniu. Wyróżnia się bowiem trzy podstawowe rodzaje ziemniaków:
- Typ A to ziemniaki sałatkowe, które cechują się dużą wilgotnością i małą zawartością skrobi. Najlepiej nadają się do sałatek, smażenia, w łupince i na grilla. Do tego typu należą odmiany takie jak Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.
- Typ B to ziemniaki uniwersalne, które charakteryzują się średnią twardością, a pod koniec gotowania stają się kruche, a z kolei podczas smażenia stają się miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. To ziemniaki doskonałe na frytki i placki, ale także do gotowania i zup. To np. Irga, Irys, Flaming, Orlik i Sante.
- Typ C to ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Najlepiej nadadzą się na farsze, kluski, purée, placki, pyzy czy kopyta. Wśród odmian tego typu można wymienić między innymi gatunki Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw.
Jakie ziemniaki wybieramy?
Choć większość osób kupujących ziemniaki w dyskontach i supermarketach, nie zwraca uwagi na wybierany gatunek, są osoby, które zajmują się ich profesjonalną oceną.
Poszczególne odmiany są oceniane w 9-stopniowej skali przez ekspertów Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin przy Państwowym Instytucie Badawczym.
ZOBACZ TEŻ: Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienie
Który gatunek ziemniaka jest najsmaczniejszy?
Wśród najlepiej ocenianych ziemniaków uniwersalnych znajdują się ziemniaki różnych typów: zarówno z białym, jak i z żółtym miąższem. Pod względem smaku wyjątkowo wysoko zostały ocenione te gatunki typu B, czyli ziemniaki uniwersalne:
- Oman
- Tetyda
- Cekin,
- Denar.
To właśnie tych ziemniaków warto wypatrywać w sklepach i na targowiskach.
Jest pewną ciekawostką, że - jak wynika z badań - wybór rodzaju ziemniaków jest związany z miejscem zamieszkania. Wschodnia część kraju oraz Warszawa skłania się bowiem ku ziemniakom o białym miąższu, z kolei zachodnia, południowa i północna część kraju ku miąższowi żółtemu.