Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > To najsmaczniejsza odmiana ziemniaka. Polacy wybierają pierwsze lepsze
Sara Karmańska
Sara Karmańska 21.05.2024 17:06

To najsmaczniejsza odmiana ziemniaka. Polacy wybierają pierwsze lepsze

Ziemniaki w supermarkecie
Fot. Marek BAZAK/East News

Wiele osób kupuje owoce i warzywa w popularnych dyskontach i supermarketach. W przypadku ziemniaków zwykle wkładamy do koszyka całą siatkę i mało kto zwraca uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków jest w środku. To błąd, bo niektóre z gatunków są znacznie lepsze od pozostałych.

Rodzaje i gatunki ziemniaków: jak je rozpoznać?

Kupując ziemniaki w popularnych sieciach handlowych często nawet nie znamy ich gatunku. Z reguły największy nadruk na siatce informuje nas tylko o ich proponowanym przeznaczeniu. Wyróżnia się bowiem trzy podstawowe rodzaje ziemniaków

  • Typ A to ziemniaki sałatkowe, które cechują się dużą wilgotnością i małą zawartością skrobi. Najlepiej nadają się do sałatek, smażenia, w łupince i na grilla. Do tego typu należą odmiany takie jak Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.
  • Typ B to ziemniaki uniwersalne, które charakteryzują się średnią twardością, a pod koniec gotowania stają się kruche, a z kolei podczas smażenia stają się miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. To ziemniaki doskonałe na frytki i placki, ale także do gotowania i zup. To np. Irga, Irys, Flaming, Orlik i Sante.
  • Typ C to ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Najlepiej nadadzą się na farsze, kluski, purée, placki, pyzy czy kopyta. Wśród odmian tego typu można wymienić między innymi gatunki Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw.
ziemniaki w dłoniach
Fot. Canva/Mythja
To najzdrowszy ser, a Polacy wolą inne. Lepszy od zwykłego twarogu Przed lotem jedz czerwone winogrona. Pomogą pozbyć się dużego problemu

Jakie ziemniaki wybieramy?

Choć większość osób kupujących ziemniaki w dyskontach i supermarketach, nie zwraca uwagi na wybierany gatunek, są osoby, które zajmują się ich profesjonalną oceną.

Poszczególne odmiany są oceniane w 9-stopniowej skali przez ekspertów Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin przy Państwowym Instytucie Badawczym.

ZOBACZ TEŻ: Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienie

Który gatunek ziemniaka jest najsmaczniejszy?

Wśród najlepiej ocenianych ziemniaków uniwersalnych znajdują się ziemniaki różnych typów: zarówno z białym, jak i z żółtym miąższem. Pod względem smaku wyjątkowo wysoko zostały ocenione te gatunki typu B, czyli ziemniaki uniwersalne:

  • Oman
  • Tetyda
  • Cekin,
  • Denar.

To właśnie tych ziemniaków warto wypatrywać w sklepach i na targowiskach.

Jest pewną ciekawostką, że - jak wynika z badań - wybór rodzaju ziemniaków jest związany z miejscem zamieszkania. Wschodnia część kraju oraz Warszawa skłania się bowiem ku ziemniakom o białym miąższu, z kolei zachodnia, południowa i północna część kraju ku miąższowi żółtemu.

ziemniaki
Fot. canva/Arx0nt, Getty Images Pro