Wetrzyj w sprzęty kuchenne, a będą jak nowe. Żałuję, że tego triku nie znałam wcześniej
Wypalcowane i brudne sprzęty w kuchni to zmora wielu osób. Nic dziwnego, bowiem podczas gotowania nietrudno o pobrudzenie dłoni, którymi następnie dotykane są inne przedmioty. Jeśli twój toster, czajnik lub pokrywa od kuchenki, zamiast pięknie lśnić, wciąż wygląda nieestetycznie, ten sposób jest dla ciebie.
Jak utrzymać czystość w kuchni?
Kuchnia jest jednym z pomieszczeń, w którym najtrudniej utrzymać czystość i porządek. Nic dziwnego, ponieważ przygotowywane są tam posiłki nawet kilka razy dziennie. Obieranie warzyw, smażenie , krojenie, mieszanie i wiele innych czynności sprawia, że bałagan czasem jest nieuchronny.
Chyba nikt nie wyobraża sobie gruntownego sprzątania kuchni każdego dnia. Jak więc zadbać o pomieszczenie, by czuć się w nim komfortowo i raz na zawsze pożegnać najbardziej denerwujące ubrudzenia? Warto postawić na sposoby, które zapobiegają osadzaniu się brudu.
Osady z wody i wypalcowane powierzchnie
Czasem nie da się uniknąć czynności, które brudzą sprzęty kuchenne. Osady z wody, kamień, a do tego odbite tłuste palce, plamy i pryskający olej mogą dawać się we znaki, szczególnie kiedy cenimy sobie ład. Istnieją jednak skuteczne, tanie i sprawdzone sposoby, dzięki którym na długo zapomnimy o tych bolączkach.
Jeśli w swojej kuchni posiadasz powierzchnie ze stali nierdzewnej , zamiast usilnie czyścić je odtłuszczającymi chemikaliami, warto sięgnąć o oliwkę do ciała . Jak to działa?
Wetrzyj w sprzęty kuchenne i powierzchnie, a będą jak nowe
Wystarczy, że nałożysz niewielką ilość oliwki do ciała na szmatkę wykonaną z delikatnego materiału, może być to bawełna lub mikrofibra, a następnie wetrzesz w powierzchnie i sprzęty kuchenne . Pamiętaj, aby wykonywać delikatne, okrężne ruchy, wcierając produkt w stal .
Tym sposobem nie tylko pozbędziesz się nieestetycznych, tłustych plam, ale nadasz przedmiotom błysku, a brud nie będzie się na nich osadzał.