Złote mleko na odporność. Ten przepis powinien znać każdy
W sezonie jesienno-zimowym wiele osób boryka się z przeziębieniem i licznymi chorobami. Warto w tym okresie zadbać i wzmocnić swoją odporność, a idealnie sprawdzi się do tego złote mleko, które możesz samodzielnie wykonać w domu.
Właściwości złotego mleka
W okresie jesienno-zimowym warto szczególnie zadbać o swoje zdrowie i odporność. W tym czasie jesteśmy wyjątkowo narażeni na liczne choroby, a na swojej drodze spotkamy zapewne sporo osób, borykających się z przeziębieniem. Do tego dochodzą zmiany temperatur i wychodzenie z ciepłych pomieszczeń na zimny dwór.
Na wzmocnienie odporności wpływa szereg różnych czynników. Od regularnej aktywności fizycznej, przez zdrową dietę, aż po chłodne prysznice. Warto urozmaicić również płyny, po które sięgamy. Oprócz licznych herbat polecamy pić złote mleko.
Czym jest złote mleko?
Złote mleko to nic innego jak mleko połączone z pastą z kurkumy. Mleko oczywiście można zastąpić napojem owsianym lub sojowym, jeśli ktoś unika produktów odzwierzęcych. Z kolei pastę z kurkumy bez problemu można przygotować samodzielnie w domu.
Wystarczy, że połączysz około 3 łyżki kurkumy i pół szklanki wody. Całość dokładnie wymieszasz i zagotujesz na małym ogniu przez około 7 minut. W zależności od proporcji można dodać odrobinę kurkumy lub wody, aby konsystencja przypominała gęstą pastę.
Co dodać do złotego mleka?
Złote mleko to jednak nie tylko mleko z dodatkiem pasty z kurkumy. Do mikstury poleca się dodać również miód, imbir, cynamon, goździki, kardamon, pieprz, chili i gałkę muszkatołową.
Tak przygotowany napój działa rozgrzewająco, antyseptycznie, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, reguluje apetyt i poprawia trawienie. Ponadto rozluźnia mięśnie i ułatwia się zrelaksować.