Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Zrób kawę na zimno jak w PRL. Taką podawali w Horteksie
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 13.08.2024 16:33

Zrób kawę na zimno jak w PRL. Taką podawali w Horteksie

Bar Hortex w Warszawie
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Bita śmietana z owocami, słynny deser Ambrozja, krem sułtański - to słodkości, które pamiętamy z PRL dzięki popularnym wtedy cukierniom Hortex. W lubianych barach podawano też ówczesną wersję deseru, która przypominała znane dziś z barów fast food shaki. Była to kremowa kawa mrożona.

Kawa mrożona jak w PRL. Przepis na mleczny deser

Przepis na kawę mrożoną podobną do tej znanej z cukierni Hortex znaleźliśmy w książce kucharskiej wydanej w czasach PRL. Można przyrządzić ten deser w domu i sprawdzić, czy poczujemy smak nostalgii.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • cukier waniliowy,
  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Gdy mamy gotowe wszystkie składniki, czas wziąć się za przygotowanie tego deseru rodem z PRL

Szablony Lelum 2 – kopia - 2024-08-13T161840.748.jpg
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Zmiany w Biedronce. Wszystko przez święto Matki Boskiej Zielnej Zrób placki ziemniaczane jak Katarzyna Bosacka. Zdrowsze od zwykłych

Kawa z Hortexu jak w PRL. Przygotowanie deseru

Tak przygotowana kawa wymaga mrożenia, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Przygotowanie:

Weź miskę - jajka ubij w niej z cukrem, dodając po trochu mleko, aż masa zgęstnieje. Gdy będzie gotowa, przełóż miskę do naczynia z bardzo zimną wodą, by ją ochłodzić. 

W tym czasie przygotuj mocny napar z kawy. Zaparz kawę, dodając niewielką ilość wrzątku. Dodaj do masy, wymieszaj, i włóż do zamrażalnika.

Gotowa masa powinna być półpłynna. Można podawać ją w szklankach lub filiżankach, ozdabiając na wierzchu bitą śmietaną i wybranymi dodatkami.

Projekt bez nazwy - 2024-08-13T162334.020.jpg
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Cukiernie Hortex. Kultowe lokale z PRL

Cukiernie Hortex były właściwie "cocktail barami"

W latach 70. XX wieku cieszyły się wielką popularnością zwłaszcza w Warszawie. Bywalcy dobrze pamiętają ówczesne menu. Rządził tam deser "Ambrozja", ale popularne były też tartaletki, kremówki, torciki, a także koktajle mleczno-owocowe oraz soki. 

Kluczem do sukcesu cukierni Hortex była nie tylko bogata oferta smacznych deserów, ale też dostępność i przystępne ceny. Nie bez powodu do lokali ustawiały się często długie kolejki, co widać na zdjęciach z tamtych lat.

Projekt bez nazwy - 2024-08-13T162433.203.jpg

Desery zachwycały także zjawiskowym - nawet jak na dzisiejsze czasy - wyglądem. Niestety, z upływem czasu te coctail-bary zniknęły z ulic. Na szczęście zostały nam przepisy, dzięki którym możemy próbować odtworzyć najlepsze słodkości z czasów PRL.