Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Zrób placki ziemniaczane jak Katarzyna Bosacka. Zdrowsze od zwykłych
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 13.08.2024 06:11

Zrób placki ziemniaczane jak Katarzyna Bosacka. Zdrowsze od zwykłych

None

Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Te wykonane według przepisu Katarzyny Bosackiej mają  dwie potężne przewagi nad innymi. Smakują jeszcze lepiej od "zwykłych" i są jednocześnie nieco zdrowsze. Wszystko dzięki dodatkom, które dodają im wartości odżywczych.

Tak robi placki ziemniaczane Katarzyna Bosacka. Mamy przepis

By przygotować złote i chrupiące placki ziemniaczane według Katarzyny Bosackiej, będziemy potrzebować nieco więcej składników niż zwykle. Specjalistka od zdrowego stylu życia dodaje bowiem do nich marynowaną cebulę i podaje je z wędzonym pstrągiem.

Składniki:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • pół szklanki octu winnego
  • pół szklanki cukru
  • pół kilograma ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 150 g wędzonego pstrąga,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka kaparów,
  • koperek,
  • olej rzepakowy,
  • sól.

Z tych składników należy najpierw przygotować marynowaną cebulę. Jak to zrobić?

Obraną czerwoną cebulę kroimy na pół w cienkie paseczki. Wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmujemy z wody, przekładamy do słoika i zalewamy octem winnym. Dodajemy cukier i sól. Zamykamy słoik i wkładamy go do lodówki.

Szablony Lelum 2 – kopia - 2024-08-12T161803.553.jpg
Fot. Canva/Pixelshot
Kroję i wkładam do słoików. To moja najlepsza kiszonka z cukinii, wszyscy się nią zajadają Kalafior inny niż gotowany. Prosty "babciny" przepis z PRL

Placki ziemniaczane według Bosackiej: przygotowanie

Gdy mamy już gotową cebulę, możemy zabrać się za przygotowanie placków ziemniaczanych. Tak poleca robić to Katarzyna Bosacka.

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Starte ziemniaki odcedzamy. Masę ziemniaczaną przekładamy do miseczki, dodajemy startą białą cebulę, jajko, mąkę i sól. Mieszamy.

Na patelni podgrzewamy olej. Wykładamy placuszki o średnicy ok. 5 centymetrów. Po usmażeniu na złoty kolor przekładamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na każdy placek nakładamy odrobinę jogurtu, a na niego kładziemy kawałek wędzonego pstrąga, koperek, kapary i marynowaną cebulę ze słoika.

Katarzyna Bosacka podzieliła się tym przepisem w swojej książce "Bosacka po polsku: nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

Szablony Lelum 2 – kopia - 2024-08-12T161910.551.jpg
Fot. Canva/Pixelshot

Dodatek do placków ziemniaczanych. Bosacka podaje je z rybą

Katarzyna Bosacka nie bez powodu podaje placki ziemniaczane z pstrągiem. To ryba nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Jest wręcz skarbnicą cennych witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim:

  • selen,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę E.

W pstrągu znajdziemy także duże ilości kwasów omega-3, które pomagają obniżać stężenie cholesterolu we krwi. Wędzony pstrąg nie jest także rybą tłustą i może być smacznym składnikiem diety odchudzającej.