Babcina surówka z cykorii do obiadu. Taką robiło się w PRL
Taką surówkę przyrządzało się na rodzinne obiady w PRL. Cykoria to uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Na dodatek dobrze działa na trawienie, a odpowiednio dobrane dodatki podbiją jej smak. Warto spróbować!
Cykoria to skarbnica zdrowia. Tak działa na organizm
Cykoria nie bez powodu uznawana jest za naturalny probiotyk .
Dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Reguluje zwłaszcza pracę wątroby , dzięki czemu wytwarza ona większą ilość żółci. Żółć jest z kolei potrzebna do trawienia tłuszczów , dobrze wpływa na wchłanianie witamin i reguluje pracę jelit.
Cykoria działa na pracę organizmu dobroczynnie na wiele sposobów:
- wzbogaca florę bakteryjną jelit,
- poprawia apetyt,
- działa przeciwbakteryjnie,
- wzmacnia włosy i skórę,
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Cykoria jest także źródłem witaminy A, E i K, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne: potas, fosfor i wapń. To wszystko sprawia, że jest cennym składnikiem diety .
Surówka z cykorii na obiad znana z PRL. Składniki
Przepis na surówkę z cykorii znaną z babcinych obiadów jest bardzo łatwy. Można go jednak udoskonalić kilkoma dodatkami znanymi z "nowej" kuchni .
Składniki:
- 300 g cykorii
- 1-2 średniej wielkości jabłka
- natka pietruszki
- pół szklanki majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego
- sok z cytryny,
- cukier,
- sól
Przygotowanie:
Umytą cykorię czyścimy i kroimy listki w cienkie paseczki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy je z cykorią. Dodajemy majonez, śmietanę lub jogurt. Mieszamy razem z natką pietruszki, dodając kilka kropel soku z cytryny. Sól i cukier - do smaku.
Surówka na tej bazie doskonale smakuje również z dodatkiem rzodkiewki. Dobrze sprawdzą się w niej również orzechy włoskie .
Cykoria. Czy ma przeciwsskazania?
Cykoria to bezpieczne i lekkostrawne warzywo, które będzie bezpieczne dla niemal wszystkich. Ostrożność w spożyciu cykorii jako dodatku do diety powinny zachować jedynie dwie grupy osób.
Chodzi o osoby uczulone na tę roślinę oraz osoby skarżące się na choroby jelit . W obu tych przypadkach w przypadku nadmiary cykorii w diecie (m.in. z uwagi na dużą zawartość inuliny) mogą wystąpić niepożądane reakcje.