Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Chłodnik z PRL na zsiadłym mleku. Kwaśny i ożywczy obiad na upał
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 22.07.2024 12:21

Chłodnik z PRL na zsiadłym mleku. Kwaśny i ożywczy obiad na upał

Chłodnik z PRL
Fot. Canva/Pixelshot

To najlepszy pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik zrobiony według przepisu z PRL ma same zalety. Po pierwsze jest zupą kwaśną i orzeźwiającą, a po drugie - bardzo zdrową. Jego sekret tkwi w zsiadłym mleku oraz soku z ogórków kwaszonych. Przygotujesz go błyskawicznie.

Chłodnik jak z PRL. Babciny przepis na pyszną zupę

Przepis na chłodnik ze zsiadłym mlekiem znaleźliśmy w książce kucharskiej z lat 70.

Składniki:

  • 25 dag śmietany
  • 0,5 litra kwaśnego mleka 
  • 0,25 litra kwasu z ogórków kwaszonych
  • 15 dag ogórków świeżych
  • szczypiorek
  • koperek
  • 15 dag buraków lub botwiny
  • 2 jajka
  • kilka listków szczawiu
  • sól

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko, śmietanę i sok z ogórków kwaszonych. Dodajemy obgotowane i posiekane listki szczawiu i buraków, pokrojony ogórek. gotowane na twardo i pokrojone w cząstki jajka oraz posiekany szczypiorek i koperek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą. 

Tak przygotowany chłodnik wstawiamy jeszcze do lodówki. Podajemy po schłodzeniu.

Projekt bez nazwy - 2024-07-22T121721.680.jpg
Fot. Canva/Mykolva
Polacy rzucili się do sklepów po słone paluszki. Ważny powód Obowiązkowe kontrole w całej Polsce. Do drzwi zapukają nawet w sobotę

Czy zsiadłe mleko do chłodnika można zrobić w domu?

Dziś zsiadłe mleko trudno zrobić jest samodzielnie. To dlatego, że wyrabia się je z mleka niepasteryzowanego, które właściwie nie ma już w sklepach. By cieszyć się dobrym zsiadłym mlekiem do chłodnika, najłatwiej będzie znaleźć je na sklepowych półkach.

Zsiadłe mleko to same zalety dla zdrowia. Także w chłodniku

Zsiadłe mleko zawiera korzystną dla organizmu mikroflorę. Zachowuje też większość składników odżywczych zwykłego mleka, takich jak białko, wapń, witaminy i minerały.

Zsiadłe mleko, podobnie jak maślanka czy kefir:

  • obniża ryzyko chorób krążeniowo-sercowych, 
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • działa przeciwzapalnie,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy,
  • kontroluje poziom cholesterolu.

Warto dodać je do codziennego menu. Osoby po 50. roku życia powinny pić minimum dwie szklanki mleka dziennie, o ile nie mają nietolerancji pokarmowych.