Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Co oznaczają te symbole na żywności? Nie chodzi o "zdrowe" i "niezdrowe"
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 18.08.2024 06:16

Co oznaczają te symbole na żywności? Nie chodzi o "zdrowe" i "niezdrowe"

Nutri-Score
Fot. Canva/MarcusMainka

Na zielono oznaczony jest zdrowy chleb razowy, a na pomarańczowo - również uznawana powszechnie za zdrową oliwa z oliwek. O co tutaj chodzi? Na opakowaniach rozmaitych produktów spożywczych można znaleźć oznaczenie składające się z pięciu liter. To tzw. ocena "Nutri-Score". Wbrew pozorom, nie mówi nam wprost o tym, czy dana żywność jest zdrowa, czy też niezdrowa.

Pięć liter na żywności. Co oznacza Nutri-Score?

Nutri-Score, czyli charakterystyczne paski z literami od zielonej A do czerwonej E, to system znakowania żywności. Ma on w prosty sposób przedstawić wartość odżywczą danego produktu. Niestety, nie wszyscy interpretują go zgodnie z założeniami.

Projekt bez nazwy - 2024-08-17T154832.572.jpg
Fot. Canva/Pixelshot

Gdy widzimy w Biedronce czy Lidlu produkt oznaczony zieloną literką "A", możemy od razu odruchowo uznać go za zdrowy, a takiego oznaczonego czerwonym "D" możemy unikać. Tymczasem nie o to chodzi w tej ocenie. System ten ma za zadanie podpowiedzieć coś innego.

Zielone zdrowe, a czerwonych unikać? Niekoniecznie

Nutri-Score nie klasyfikuje produktów jako zdrowe lub „niezdrowe”

Ocena od A do E jedynie ułatwić porównywanie produktów z tej samej kategorii, a poprzez to ułatwić też decyzję zakupową przez wskazanie zdrowszej opcji. Nie oznacza to zatem, że produkt z lepszą czy gorszą oceną Nutri-Score na pewno będzie zdrowy lub niezdrowy.

Projekt bez nazwy - 2024-08-17T154924.391.jpg
Fot. Canva/MarcusMainka

Może się zdarzyć, że wysoką ocenę dostanie np. batonik czekoladowy, bo w swojej kategorii produktów jest nieco "zdrowszy" od innego batonika z tej samej półki.

Produkty oznaczone kolorem zielonym to produkty o wyższej wartości odżywczej. Produkty oznaczone kolorem czerwonym to natomiast produkty zawierające większą ilość składników, które powinny być ograniczane w diecie. Nie oznacza to jednak, że składników tych należy za wszelką cenę unikać i rezygnować z zakupu tak oznaczonych produktów.

Może się jednak zdarzyć (i zdarza się!) że "czerwony" Nutri-Score mają produkty zupełnie zdrowe i bezpieczne, takie jak ser żółty czy oliwa z oliwek.

Prace nad Nutri-Score trwają. Są nadzieje na poprawę

System obliczania Nutri-Score został opracowany przez międzynarodowy zespół naukowców i badaczy. Choć został on oficjalnie uznany w wielu krajach Unii Europejskiej, trudno o jednomyślność dietetyków w jego sprawie.

Podczas zakupów trzeba traktować go z reguły jako podpowiedź, a nie ostateczną wyrocznię. 

Pocieszające jest natomiast to, że wciąż trwają pracę nad poprawą tego systemu. Może się okazać, że w nadchodzących latach oznaczanie jakości żywności będzie nieco bardziej precyzyjne.

Wybór Redakcji