Czy osoby 50+ powinny pić zsiadłe mleko? Eksperci wyjaśniają
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i koperkiem. W gorące letnie dni orzeźwia i syci. Zsiadłe mleko to zapomniany składnik codziennej diety. Często kojarzy się znam z dzieciństwem i obiadami "u dziadków" na wsi, ale czy osoby dorosłe nadal powinny pić zsiadłe mleko? Eksperci nie mają wątpliwości.
Czy mleko jest zdrowe dla osób dorosłych?
Osoby po 50. roku życia powinny pić minimum dwie szklanki mleka dziennie, o ile nie mają nietolerancji pokarmowych. Badania udowodniły, że mleko pomaga utrzymać stabilną masę ciała, korzystnie działa na problemy z nadciśnieniem i osteoporozą. Ale co ze zsiadłym mlekiem? Czy można je pić zamiast zwykłego?
Okazuje się, że dietetycy polecają picie zsiadłego mleka i innych mlecznych produktów fermentowanych. Chodzi tu także o jogurty, kefiry czy maślanki. Produkty te mają pewne wyjątkowe właściwości, które działają prozdrowotnie dla całego organizmu.
Zsiadłe mleko - prawdziwie leczniczy napój
Zsiadłe mleko ma w sobie korzystną dla organizmu mikroflorę. Zawarte w nim mikroorganizmy zasiedlają nasz przewód pokarmowy, zmieniając mikroflorę jelitową na korzystną dla zdrowia - przypominają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Zsiadłe mleko zachowuje też większość składników odżywczych zwykłego mleka, takich jak białko, wapń, witaminy i minerały.
Zsiadłe mleko, podobnie jak maślanka czy kefir, pomaga obniżyć ryzyko chorób krążeniowo-sercowych, obniża ciśnienie tętnicze krwi i działa przeciwzapalnie. Zmniejsza też ryzyko rozwoju cukrzycy i kontroluje poziom cholesterolu. Jednym słowem, zsiadłe mleko chroni nas przed chorobami. Warto dodać je do codziennego menu.
Czy można zrobić w domu zsiadłe mleko?
Wszyscy wiemy, że zsiadłe mleko najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Z zsiadłego mleka można zrobić też naleśniki albo racuchy, można zrobić z niego sosy do sałatek lub makaronu. W każdej formie jest przepyszne.
Trzeba pamiętać jednak o tym, że dziś zsiadłe mleko trudno zrobić jest samodzielnie. To dlatego, że wyrabia się je z mleka niepasteryzowanego, które właściwie nie ma już w sklepach. Dlatego, by cieszyć się dobrym zsiadłym mlekiem, najłatwiej będzie znaleźć na sklepowych półkach jedno z gotowych, nadal produkowanych przez mleczarnie.