Groźna bakteria w popularnej wędlinie. Markowy produkt znika ze sklepów
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed popularną wędliną znanej marki. W partii wędzonego bekonu w kostce znaleziono bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia i wywołać listeriozę - groźną chorobę. GIS podał szczegóły wycofanej partii.
Bakteria w popularnej wędlinie. Jest decyzja GIS
Jak podał GIS, w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu wędzonego w kostce. Wędlina była dostępna w klepach w całym kraju.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą . GIS podał dokładny opis produktu.
Bekon od Krakusa znika ze sklepów
GIS stwierdził, że bakteria znajduje się w partii bekonu w kostce marki "Krakus " produkowanego przez zakłady Animex Kutno. Numer wycofanej partii to 2192039244 z terminem do spożycia ustalonym na datę 12.10.2024.
Nie należy spożywać tego produktu. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu, należy skontaktować się z lekarzem - radzi GIS. Bakteria może wywołać chorobę zwaną listeriozą .
Czym jest listerioza? Objawy i zagrożenia
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży , noworodków i osób z obniżoną odpornością. Do zakażenia człowieka może dojść m.in. na skutek spożycia skażonej żywności.
U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić nawet do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy .
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.