Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Jajka a ryzyko cukrzycy. Smakosze muszą pamiętać o jednym
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 16.12.2024 10:40

Jajka a ryzyko cukrzycy. Smakosze muszą pamiętać o jednym

Jajka
Fot. Canva/Pixelshot

Czy jedzenie jajek powoduje, że rośnie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2? Zbadali to naukowcy zajmujący się żywieniem. Okazuje się, że smakosze jajek muszą koniecznie pamiętać o przestrzeganiu jednej zasady.

Cukrzyca a jajka w diecie. Naukowcy zbadali wpływ

Na temat wpływu jedzenia jajek na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 krąży wiele mitów. Sprawie przyjrzeli się badacze.

W 2017 roku zespół badaczy z Niemiec pod kierownictwem Lukas Schwingshackl opublikował podsumowanie dotychczasowych trzynastu badań analizujących związek między spożyciem jajek, a rozwojem cukrzycy typu 2. Wyniki tego przeglądu dotyczyły ponad 17 000 osób z cukrzycą typu 2 i ukazały się w międzynarodowym czasopiśmie European Journal of Epidemiology - czytamy w raporcie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Do jakich wniosków doszli naukowcy? To dobre wiadomości dla osób, które nie chcą rezygnować z jedzenia jajek. Jest tylko jedno “ale”.

Makowiec
Takiego maku nie kupuj na święta. GIS wydał komunikat
Kobieta w biurze
Za zimno w pracy? Taka temperatura to ustawowe minimum

Jajka a cukrzyca typu 2. Czy mogą zaszkodzić?

Badacze wykazali, że dotychczasowe wyniki badań nie dostarczyły jednoznacznych dowodów na zależność między ilością spożywanych jajek, a rozwojem cukrzycy typu 2

W badaniu porównano osoby, które prawie nie spożywały jajek z osobami spożywającymi średnio jedno jajka na dzień. Badacze sugerują, że spożycie jednego jajka dziennie jest bezpieczne i nie przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2 - podaje NCEZ.

Jak czytamy w analizie NCEZ, niektóre z badań zauważyły pewien związek z większym ryzykiem cukrzycy u osób, które spożywały więcej jajek. Badacze doszli jednak do wniosku, że problemem były w tym przypadku nie tyle jajka (spożywane umiarkowanie), ale dodatki do nich

Np. w USA popularne są śniadania, w którym obok jajek spożywa się dodatkowo bekon czy kiełbaski, które istotnie przyczyniają się do wzrostu ryzyka dla zdrowia.

Jajka bezpieczne dla zdrowia. Jest jeden warunek

Można więc powiedzieć, że rozsądne spożycie jajek nie przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2. Jest jednak jeden warunek. Ważne jest zwrócenie uwagi nie tylko na ich ilość, ale i formę, w jakiej spożywane są jajka (np. smażenie z dodatkiem tłuszczów nasyconych czy dodatek tłustych przetworzonych produktów mięsnych).