Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Takiego maku nie kupuj na święta. GIS wydał komunikat
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 15.12.2024 10:39

Takiego maku nie kupuj na święta. GIS wydał komunikat

Makowiec
Fot. Canva/Pixelshot

Chyba nigdy nie kupujemy tyle maku, ile przed świętami Bożego Narodzenia. Kutia, makowce czy makiełki wymagają dobrej jakości składników. W zakupowej gorączce warto jednak pamiętać nie tylko o smaku i cenie, ale także o bezpieczeństwie dla zdrowia. GIS wydał komunikat o tym, na co zwrócić uwagę kupując mak, a czego za wszelką cenę należy unikać.

Kupujesz mak na święta? To trzeba wiedzieć

Nasiona maku uzyskuje się z rośliny mak lekarski, która zawiera naturalne alkaloidy opium. Nasiona maku nie zawierają alkaloidów, ale mogą zostać zanieczyszczone podczas zbioru lub przechowywania. 

Kopia Szablony Lelum - 2024-12-15T094015.532.jpg
Fot. Canva/Pixelshot

Przepisy prawa żywnościowego określają dopuszczalne poziomy alkaloidów opium w maku, które są wyższe dla przetwórstwa przemysłowego, a niższe dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.

GIS wydał specjalne zalecenia dla osób, które w najbliższych dniach będą kupować mak, by przygotować świąteczne przysmaki.

Śledzie z porem
Bakteria w rybach popularnych na święta. GIS wydał komunikat
Kimchi
Naturalny probiotyk ze słoiczka. W Lidlu i Biedronce za niecałe 10 zł

Zakup maku na święta. Na co zwrócić uwagę?

GIS przedstawił zalecenia co do maku kupowanego do wykorzystania do wyrobu świątecznych ciast i potraw. Mak powinien:

  • być wyłącznie przeznaczony do spożycia przez indywidualnych konsumentów, 
  • pochodzić od sprawdzonych sprzedawców, 
  • być dostępny w szczelnych, oryginalnych opakowaniach jednostkowych, zawierających wymagane przepisami prawa oznakowanie, w tym nazwę produktu, datę trwałości i informację o kraju pochodzenia. 

Jeśli mak jest sprzedawany jest bez opakowania fabrycznego, np. na wagę, należy upewnić się u sprzedającego co do przeznaczenia i źródła pochodzenia maku, najlepiej na podstawie okazanych dokumentów.

Kopia Szablony Lelum - 2024-12-15T094115.159.jpg
Fot. Canva/Mix

Takiego maku nie kupuj. GIS wydał komunikat

Eksperci przypominają, że ze względu na bezpieczeństwo, do wyrobów świątecznych ciast i potraw w gospodarstwach domowych nie należy kupować maku przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego

Nieprzestrzeganie tej zasady może spowodować niepożądane skutki zdrowotne

Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi obecnie przedświąteczną akcję kontrolną, aby zweryfikować, czy mak w opakowaniach zbiorczych dostępny w miejscach obrotu detalicznego, np. na bazarach, w supermarketach, spełnia wymagania dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.