Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Takiego maku nie kupuj na święta. GIS wydał komunikat
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 15.12.2024 10:39

Takiego maku nie kupuj na święta. GIS wydał komunikat

Takiego maku nie kupuj na święta. GIS wydał komunikat
Fot. Canva/Pixelshot

Chyba nigdy nie kupujemy tyle maku, ile przed świętami Bożego Narodzenia. Kutia, makowce czy makiełki wymagają dobrej jakości składników. W zakupowej gorączce warto jednak pamiętać nie tylko o smaku i cenie, ale także o bezpieczeństwie dla zdrowia. GIS wydał komunikat o tym, na co zwrócić uwagę kupując mak, a czego za wszelką cenę należy unikać.

Kupujesz mak na święta? To trzeba wiedzieć

Nasiona maku uzyskuje się z rośliny mak lekarski, która zawiera naturalne alkaloidy opium. Nasiona maku nie zawierają alkaloidów, ale mogą zostać zanieczyszczone podczas zbioru lub przechowywania. 

Takiego maku nie kupuj na święta. GIS wydał komunikat
Fot. Canva/Pixelshot

Przepisy prawa żywnościowego określają dopuszczalne poziomy alkaloidów opium w maku, które są wyższe dla przetwórstwa przemysłowego, a niższe dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.

GIS wydał specjalne zalecenia dla osób, które w najbliższych dniach będą kupować mak, by przygotować świąteczne przysmaki.

Zakup maku na święta. Na co zwrócić uwagę?

GIS przedstawił zalecenia co do maku kupowanego do wykorzystania do wyrobu świątecznych ciast i potraw. Mak powinien:

  • być wyłącznie przeznaczony do spożycia przez indywidualnych konsumentów, 
  • pochodzić od sprawdzonych sprzedawców, 
  • być dostępny w szczelnych, oryginalnych opakowaniach jednostkowych, zawierających wymagane przepisami prawa oznakowanie, w tym nazwę produktu, datę trwałości i informację o kraju pochodzenia. 

Jeśli mak jest sprzedawany jest bez opakowania fabrycznego, np. na wagę, należy upewnić się u sprzedającego co do przeznaczenia i źródła pochodzenia maku, najlepiej na podstawie okazanych dokumentów.

Takiego maku nie kupuj na święta. GIS wydał komunikat
Fot. Canva/Mix

Takiego maku nie kupuj. GIS wydał komunikat

Eksperci przypominają, że ze względu na bezpieczeństwo, do wyrobów świątecznych ciast i potraw w gospodarstwach domowych nie należy kupować maku przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego

Nieprzestrzeganie tej zasady może spowodować niepożądane skutki zdrowotne

Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi obecnie przedświąteczną akcję kontrolną, aby zweryfikować, czy mak w opakowaniach zbiorczych dostępny w miejscach obrotu detalicznego, np. na bazarach, w supermarketach, spełnia wymagania dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.

Wybór Redakcji
Sylwestrowy quiz
QUIZ na Sylwestra. Pytamy o ciekawostki z 2024 roku