Jedna z najdroższych przypraw świata. W Polsce jest w każdej kuchni
Mało kto zdaje sobie sprawę, że w kuchennej szufladzie ma jedną z najdroższych przypraw świata. Goździki, bo o nich mowa, osiągają na globalnych rynkach zawrotne ceny. Dlaczego? I czy oprócz walorów smakowych i aromatycznych przyprawa ta oferuje nam coś więcej?
Cena goździków zaskakuje. To jedna z droższych przypraw
Goździki, które znajdziemy w polskich sklepach jako przyprawy, to wysuszone i nierozkwitłe pąki kwiatowe czepetki pachnącej . Uprawiane są głównie w Azji i Afryce: na Madagaskarze, Komorach, w Indonezji i Indiach, a także w Tanzanii, na Sri Lance i Zanzibarze.
Za paczkę goździków w polskim sklepie zapłacimy niespełna 2 zł. Dlatego mało kto zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę jest to jedna z najdroższych przypraw na całym świecie. Skąd bierze się wysoka cena tej - z pozoru - powszechnej i łatwo dostępnej przyprawy?
Goździki to jedna z najdroższych przypraw. Dlaczego?
Cena goździków może być dla wielu osób zaskakująca. Zwykle myśląc o najdroższych przyprawach na świecie przychodzi nam do głowy szafran. I choć rzeczywiście to szafran jest najdroższą przyprawą, to za goździki też trzeba zapłacić niemałe pieniądze .
Z czego wynika wysoka cena goździków? Powodów jest kilka.
- Kwiaty czepetki zbierane są ręcznie z wysokich drzew, a praca ta jest bardzo niebezpieczna.
- Czepetka pachnąca to roślina, która może być uprawiana tylko w klimacie tropikalnym.
- Jest bardzo wrażliwa na zmieniającą się pogodę.
- Z jednego drzewa uzyskuje się tylko dwa kilogramy goździków rocznie.
Za kilogram goździków azjatyckich trzeba zapłacić na światowych rynkach nawet 500 zł. Nieco tańsze są te uprawiane w Afryce (np. w Tanzanii) - kosztują od 100 do 200 zł. Dla porównania, kilogram kardamonu kosztuje ok. 300 zł, a kurkumy - 400 zł.
Goździki są zdrowe. Warto dodać je do potraw
Goździki są zdrową przyprawą, dlatego warto uwzględnić ją w swoim menu. Najbardziej przyczyniają się do tego olejki eteryczne oraz eugenol - obecny w goździkach antyoksydant . Dzięki niemu goździki:
- obniżają poziom cukru,
- regulują poziom "złego" cholesterolu,
- pomagają w zapobieganiu zawałom serca,
- działają przeciwbakteryjnie,
- mają działanie przeciwbólowe,
- działają uspokajająco,
- wzmacniają układ odpornościowy.
Obok mięty, melisy, cynamonu czy wanilii, goździki znajdują się na liście przypraw zalecanych w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym . Warto mocno ograniczyć przyprawy takie jak mieszanki, ocet, musztardę, ketchup czy magii albo sos sojowy i zamiast nich używać naturalnych ziół i dodaktów.