Jesienna kiszonka na odporność. To samo zdrowie, przygotujesz ją w mig
Gruzińska kiszonka z kapusty i buraków to idealna opcja na jesień. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna, a do tego niesamowicie zdrowa i do tego wspiera odporność. Jak ją przygotować i w czym tkwi jej wyjątkowość?
Kiszonki idealne na jesień
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią odczujemy ochłodzenie, a być może i spadek energii oraz odporności. W tym czasie warto szczególnie zadbać o siebie i swoich bliskich. Jeśli stawiacie na naturalność, polecamy przygotowanie kiszonek , które wspomogą zdrowie.
Kiszonki są źródłem kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną w jelitach. Ponadto są bogate w witaminy z grupy B, C, poprawiają trawienie, wspomagają odporność, są niskokaloryczne, a także obniżają poziom cholesterolu. Ponadto są pyszne i stanowią świetny dodatek do potraw.
Jesienna kiszonka na odporność
Kiszona kapusta to dodatek, po który często sięgają Polacy. Według gruzińskiego przepisu na jesienną kiszonkę warto do niej dodać również buraki oraz nieco podkręcić smak ostrą papryką . To idealne połączenie, które wspomoże organizm w walce z chorobami.
Buraki są bogate w antyoksydanty, a ukiszenie ich wspomaga układ odpornościowy. Dodatkowo korzystnie działa na układ krwionośny, wspomaga trawienie, zwiększa wytrzymałość organizmu, działa przeciwzapalnie, detoksykująco, a także poprawia wygląd i zdrowie skóry.
Przepis na gruzińską kiszonkę wspierającą odporność
Składniki potrzebne do wykonania jesiennej kiszonki:
- 1 kg kapusty,
- 400 g buraków,
- 150 g selera,
- 1 ostra papryka,
- 4-6 ząbków czosnku,
- kilka liści laurowych,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1 łyżka cząbru,
- 1 łyżka estragonu,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki soli.
Wykonanie kiszonki jest banalnie proste. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa według uznania, a kapustę zblanszować . Ułożyć we wcześniej wyparzonych słoikach, dodać przyprawy, dodatki, a następnie zalać wodą z rozpuszczoną solą tak, aby przykryć całość.
Przetwory przechowuj w ciepłym miejscu przez około tydzień, a następnie przenieś je do chłodnego i zacienionego miejsca. Kiszonkę można jeść już po około 10 dniach lub nawet później, jeśli wolicie intensywniejszy smak.