Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Pokój w słupki i włóż do słoika. To najlepsza kiszonka na zimę
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 19.09.2024 10:15

Pokój w słupki i włóż do słoika. To najlepsza kiszonka na zimę

Kiszonki
Fot. Canva/Pixelshot

W tym roku zamiast kiszonej kapusty na zimę zrób kiszonkę z innego warzywa. Pod ręką zawsze będzie słoik z pysznym dodatkiem do obiadu, a dobroczynne właściwości kiszonki uchronią przed jesienno-zimowymi chorobami. Burak to doskonały wybór.

Burak: moc witamin i zdrowia

Burak jest lekkostrawny, zawiera dużo witamin, składników mineralnych oraz błonnika - przypominają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. 

Burak w postaci kiszonki wzmacnia odporność organizmu, chroniąc przed chorobami, zwłaszcza o podłożu wirusowym. Swoją barwę zawdzięcza betacyjaninom – bioaktywnym pigmentom o właściwościach. Dzięki nim burak działa:

  • przeciwzapalnie,
  • antyoksydacyjnie,
  • ochronnie na komórki.

Jedzenie buraków pomaga zachować odpowiednie pH w żołądku, a wysoka zawartość żelaza i witamin z grupy B wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek.

Jedz codziennie przed śniadaniem. Szybko zgubisz zbędne kilogramy Polacy zachwyceni "panią Żabką". Tak dołączyła do walki z powodzią

Kiszonka z buraka na zimę. Składniki

Robienie kiszonek nie jest trudne, ale wymaga trochę wprawy. Oto, co będzie potrzebne do przygotowania wielu porcji kiszonek z buraka.

Składniki:

  • 3 kg buraków,
  • 1,7 l wody,
  • 2,5 łyżki soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ząbków czosnku,
  • przyprawy: np. ziele angielskie i pieprz.

Schemat przygotowania kiszonek jest zawsze podobny. Poniższe instrukcje można zapisać i stosować do innych warzyw i owoców.

Przepis na kiszonki. Stosuj do wszystkich warzyw i owoców

Przygotuj odpowiednie naczynia, które można szczelnie zamknąć, np. słoiki z zakrętką. Nie używaj do kiszenia plastikowych butelek. Wyparz naczynie – razem z przykryciem.

Przygotuj solankę – zalewę do zalania kiszonych buraków, dzięki której cały proces będzie możliwy. Do wody dodaj sól i wymieszaj. Odstaw zalewę.

Buraki pokrój na słupki, tak by zmieściły się na wysokość do słoika. 

Włóż warzywa do naczynia. Ułóż słupki pionowo.

Dodaj przyprawy. W zależności od upodobań, możesz też dodać koper, chrzan, czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, liść wiśni, liść porzeczki, chili.

Zalej naczynie zimną zalewą, tak aby w całości przykryła produkty. Możesz dodać trochę wody z kiszenia innych produktów. Dzięki temu szybciej nastąpi proces fermentacji i zapobiegniesz psuciu się warzyw w wodzie.

Zamknij szczelnie naczynie. Na początku możesz je trzymać w temperaturze ok. 20°C. Pierwszą wskazówką, że kiszonki są gotowe, będzie mętniejąca woda w naczyniu. Proces kiszenia trwa od kilku do 8 dni.

Po zakiszeniu przechowuj kiszonki w chłodnym miejscu, by zatrzymać proces fermentacji. Dzięki temu będą ciągle chrupiące i twarde.