Kroję i wkładam do słoików. To moja najlepsza kiszonka z cukinii, wszyscy się nią zajadają
Cukinia to królowa lata, a wieku Polaków uwielbia to warzywo nie tylko za łatwość w wyhodowaniu, ale również pyszny smak i wszechstronność. Choć wielu nie może przekonać się do kiszonej cukinii, zapewniamy, że ten przepis odmieni waszą kuchnię.
Kiszona cukinia - właściwości
Cukinia wykazuje szereg zdrowotnych właściwości. Jest bowiem bogata w żelazo, fosfor, potas, jod, wapń czy sód. Ponadto jest źródłem takich witamin jak A, C, K i z grupy B, a dodatkowo jest lekkostrawna, o niskim indeksie glikemicznym. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i pozytywnie wpływa na wątrobę.
Kiszona cukinia zaś wykazuje właściwości podobne do ogórków, czyli przede wszystkim probiotyczne. Warto po nią sięgać, ponieważ pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, a także wzmacnia odporność. Stanowi idealną przekąskę lub dodatek do dań jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na różne infekcje.
Ważna zmiana dla najmłodszych emerytów. Zacznie się 1 września Zagadka przed igrzyskami paralimpijskimi. Polacy pytają o... literę "o"Przepis na kiszoną cukinię
Cukinię na początku należy dobrze umyć i pokroić według uznania. Niektórzy preferują grube, około 1,5-centymetrowe plastry, inni wolą słupki, a jeszcze inni kiszą warzywa, krojąc je w kostkę.
Przygotowaną według uznania cukinię należy następnie włożyć do wcześniej wyparzonych słoików, dodać czosnek, gorczycę, koper i chrzan. Całość zalewamy solanką, stosując zasadę 1 łyżki soli kamiennej na 1 litr wody. Następnie szczelnie zamknij słoik i odstaw w ciepłe, suche miejsce.
Dodatki do kiszonej cukinii
Kiszoną cukinię można urozmaicić wedle upodobań. Innymi popularnymi dodatkami jest papryczka chilli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, a nawet keczup czy curry. Świetnie sprawdzi się również korzeń imbiru lub cebula. Dodatki można łączyć ze sobą wedle uznania.
Tak przygotowane słoiki są świetnym dodatkiem do obiadu lub kanapek. Śmiało można po nie sięgać jako przekąskę lub wykonać z niej surówkę. Kiszona cukinia pasuje do marchewki, kapusty, ziemniaków, pomidorów, a nawet fasolki.