Dobra pamięć w każdym wieku? To możliwe. "Codziennie jem przynajmniej jedno"
To, co jemy, ma ogromny wpływ na naszą kondycję i zdrowie. Są takie produkty, które zdecydowanie warto wprowadzić do swojej diety, ponieważ korzystnie oddziałują na wiele funkcji organizmu. Jednym z nich jest niepozorne awokado, które może opóźniać starzenie mózgu! Naukowcy wskazują, jakie produkty mogą usprawniać jego pracę i zachować go w dobrej formie na dłużej.
Z wiekiem mózg zaczyna pracować mniej wydajnie
To naturalne, że im jesteśmy starsi, tym większe mamy problemy m.in. ze skupieniem się i zapamiętywaniem. Niestety, wraz z upływem lat spada sprawność naszego mózgu i z pozoru normalne sprawy stają się coraz trudniejsze. Naukowcy wykazali, że mózg zaczyna się starzeć już po 25. roku życia, a po czterdziestce stopniowo zaczyna się kurczyć, co w zasadniczy sposób wpływa na jego funkcjonowanie.
Wszystko dlatego, że mózg osób starszych syntetyzuje mniej dopaminy, serotoniny czy acetylocholiny, a to wpływa na jego funkcje poznawcze. Po ukończeniu 70 lat proces kurczenia, a zarazem starzenia się mózgu gwałtownie przyspiesza, efektem czego są liczne zaburzenia pamięci i koncentracji u większości seniorów. To oczywiście dane uśrednione, bo na proces starzenia się mózgu wpływ ma wiele czynników poczynając od uwarunkowań genetycznych a na stylu życia kończąc.
Te produkty opóźniają starzenie się mózgu. Koniecznie wprowadź je do diety
Duży wpływ na sprawność mózgu ma dieta i to, co codziennie ląduje na naszych talerzach. Są takie produkty, które mogą przyspieszać procesy starzenia, ale są również takie, dzięki którym uda się zachować młodość umysłu na dłużej. Specjaliści z University of Nebraska Lincoln’s Center for Brain (USA), przeprowadzili liczne badania dotyczące tego, jakie produkty korzystnie działają na mózg. Wnioski?
Pozytywny wpływ mają zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolenowy, eikozapentaenowy, eikozadienowy oraz lignocerynowy. Ponadto mózg w dobrym stanie pomagały utrzymać przeciwutleniacze i karotenoidy, w tym cis-luteina, trans-luteina, zeaksantyna, witamina E oraz cholina. Znaczna ilość tych substancji występuje np. w składnikach tzw. diecie śródziemnomorskiej — wskazuje Polska Agencja Prasowa.
Dieta śródziemnomorska opiera się przede wszystkim na "zdrowych tłuszczach" i bogata jest w kwasy omega 3. Można tu znaleźć przede wszystkim tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś), oliwę z oliwek, chude mięso, owoce morza i produkty zbożowe.
Awokado dla zdrowia mózgu
Nieocenione w walce o utrzymanie młodości mózgu na dłużej okazuje się również... awokado. Ten niepozorny owoc ma niezwykle korzystny wpływ na pracę mózgu i pomaga utrzymać go w dobrej formie mimo upływu kolejnych lat. Wszystko dlatego, że zawiera cenne dla zdrowia kwasy omega 3, kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także witaminę E - kluczową dla utrzymania umysłu w dobrej kondycji. Regularne jedzenie awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, a także znacznie poprawia pamięć i koncentrację.
Jakby tego było mało, awokado wspiera także układ trawienny, zmniejsza ryzyko chorób ze strony układu krążenia (w tym chorób serca), wspomaga wzrok, reguluje poziom cholesterolu, a nawet wywiera korzystny wpływ na kondycję skóry i włosów. Awokado powinno być więc nieodłącznym elementem codziennej diety. Można je jeść w czystej postaci, jako pastę lub dodać do sałatki i obiadu. Wystarczy jeden owoc dziennie, by zauważyć jego korzystny wpływ na organizm.