Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Kostka kosztuje 5 zł więcej. Czym masło irlandzkie różni się od zwykłego masła?
Fot. Lelum.pl

Kostka kosztuje 5 zł więcej. Czym masło irlandzkie różni się od zwykłego masła?

17 lipca 2024
Autor tekstu: Łukasz Jadaś

Masła irlandzkie w Biedronce czy Lidlu potrafią kosztować nawet blisko 11 zł za kostkę. Za tę kwotę można często dostać nawet dwie kostki zwykłego, polskiego masła. Skąd tak wielka różnica w cenie? Czy warto dopłacać za masło irlandzkie? Sprawdzamy.

Nawet 5 zł więcej za kostkę. Skąd bierze się różnica w masłach?

By "masło" mogło nazywać się masłem, musi spełniać kilka wymogów . Jak wygląda to w Polsce? Przepisy i regulacje są jasne:

  • mało nie może zawierać mniej niż 80 proc. i więcej niż 90 proc. tłuszczu mlecznego.
  • w składzie może być też nie więcej niż 16 proc. wody,
  • w maśle nie może być więcej niż 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka.

Zarówno masła "zwykłe", jak i irlandzkie, spełniają wszystkie te wymogi, tak samo jak większość maseł dostępnych w całej Europie.

Na czym polega wiec różnica i dlaczego na półkach Biedronki czy Lidla "masła irlandzkie" potrafią kosztować nawet 5 zł za kostkę więcej ?

Projekt bez nazwy - 2024-07-17T120934.446.jpg
Fot. Canva/Pixelshot
Sanepid zbadał lodziarnie nad Bałtykiem. Bakterie w popularnych lodach
Tragedia, która wstrząsnęła PRL-em. W letni dzień zginęło 13 dzieci

Masło irlandzkie tylko z irlandzkiego mleka. Ma to wiele zalet

Jeżeli producent deklaruje na opakowaniu, że jego masło jest "irlandzkie", musi oznaczać to jedno. Mleko , z którego powstało to masło, pochodzi od mlecznych krów hodowanych w Irlandii. Ma to niebagatelne znaczenie dla ostatecznego produktu. Powodów jest wiele.

Irlandia dzięki wilgotnemu klimatowi jest pełna bujnej, zielonej trawy. Krowy wypasane są tam nawet przez 300 dni w roku, a więc dłużej niż w innych “mlecznych” regionach Europy. Jak wynika z licznych badań, krowy karmione trawą i koniczynami, dają mleko bogatsze w cenne dla zdrowia kwasy omega-3, które:

  • pomagają obniżać poziom trójglicerydów we krwi,
  • regulują ciśnienie krwi,
  • poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepów.

Irlandzkie krowy mleczne są karmione trawą niemal przez cały rok . Nawet zimą. Dostają wtedy kiszonkę na bazie skoszonej wcześniej trawy. Ten sposób żywienia krów ma ogromny wpływ na smak masła .

Różnice w smaku dzięki trawie. Czy irlandzkie masło jest lepsze?

Krowy w Polsce są z reguły karmione różnymi paszami w zależności od gospodarstwa rolnego i producenta mleka. Nie będzie to głównie trawa, jak w przypadku krów irlandzkich. Nie oznacza to, że polskie masło jest gorsze i mniej zdrowe .

Subtelne różnice w smaku, konsystencji i kolorze mogą jednak przekonać grupę konsumentów do sięgnięcia po masło z irlandzkiego mleka, pomimo wyższej ceny.

Jeśli krowy otrzymują dietę zbilansowaną pod względem odżywczym, oznacza to, że w maśle znajduje się zdrowa mieszanka kwasów tłuszczowych i witamin . Wysoka zawartość tłuszczu nadaje masłu kremową strukturę, a jego smak wydaje się nieco bardziej aksamitny. Masła polskie nie ustępują tu jednak masłom irlandzkim. Dieta krów wpływa natomiast wyraźnie na barwę: masła irlandzkie są bardziej żółte od innych maseł.

Pomnik Marii Koterbskiej w Bielsku-Białej. Niektórzy nie widzą podobieństwa
Wygładza zmarszczki w dwa tygodnie. Dodaj tylko wodę
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Jadaś

Redaktor portalu Silver.Lelum.pl. Zajmuje się tematyką społeczną, kulturalną i rozrywkową w kontekście pokolenia silversów. Napisz do mnie na adres lukasz.jadas@iberion.pl.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy