Kostka kosztuje 5 zł więcej. Czym masło irlandzkie różni się od zwykłego masła?
Masła irlandzkie w Biedronce czy Lidlu potrafią kosztować nawet blisko 11 zł za kostkę. Za tę kwotę można często dostać nawet dwie kostki zwykłego, polskiego masła. Skąd tak wielka różnica w cenie? Czy warto dopłacać za masło irlandzkie? Sprawdzamy.
Nawet 5 zł więcej za kostkę. Skąd bierze się różnica w masłach?
By "masło" mogło nazywać się masłem, musi spełniać kilka wymogów . Jak wygląda to w Polsce? Przepisy i regulacje są jasne:
- mało nie może zawierać mniej niż 80 proc. i więcej niż 90 proc. tłuszczu mlecznego.
- w składzie może być też nie więcej niż 16 proc. wody,
- w maśle nie może być więcej niż 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka.
Zarówno masła "zwykłe", jak i irlandzkie, spełniają wszystkie te wymogi, tak samo jak większość maseł dostępnych w całej Europie.
Na czym polega wiec różnica i dlaczego na półkach Biedronki czy Lidla "masła irlandzkie" potrafią kosztować nawet 5 zł za kostkę więcej ?
Masło irlandzkie tylko z irlandzkiego mleka. Ma to wiele zalet
Jeżeli producent deklaruje na opakowaniu, że jego masło jest "irlandzkie", musi oznaczać to jedno. Mleko , z którego powstało to masło, pochodzi od mlecznych krów hodowanych w Irlandii. Ma to niebagatelne znaczenie dla ostatecznego produktu. Powodów jest wiele.
Irlandia dzięki wilgotnemu klimatowi jest pełna bujnej, zielonej trawy. Krowy wypasane są tam nawet przez 300 dni w roku, a więc dłużej niż w innych “mlecznych” regionach Europy. Jak wynika z licznych badań, krowy karmione trawą i koniczynami, dają mleko bogatsze w cenne dla zdrowia kwasy omega-3, które:
- pomagają obniżać poziom trójglicerydów we krwi,
- regulują ciśnienie krwi,
- poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepów.
Irlandzkie krowy mleczne są karmione trawą niemal przez cały rok . Nawet zimą. Dostają wtedy kiszonkę na bazie skoszonej wcześniej trawy. Ten sposób żywienia krów ma ogromny wpływ na smak masła .
Różnice w smaku dzięki trawie. Czy irlandzkie masło jest lepsze?
Krowy w Polsce są z reguły karmione różnymi paszami w zależności od gospodarstwa rolnego i producenta mleka. Nie będzie to głównie trawa, jak w przypadku krów irlandzkich. Nie oznacza to, że polskie masło jest gorsze i mniej zdrowe .
Subtelne różnice w smaku, konsystencji i kolorze mogą jednak przekonać grupę konsumentów do sięgnięcia po masło z irlandzkiego mleka, pomimo wyższej ceny.
Jeśli krowy otrzymują dietę zbilansowaną pod względem odżywczym, oznacza to, że w maśle znajduje się zdrowa mieszanka kwasów tłuszczowych i witamin . Wysoka zawartość tłuszczu nadaje masłu kremową strukturę, a jego smak wydaje się nieco bardziej aksamitny. Masła polskie nie ustępują tu jednak masłom irlandzkim. Dieta krów wpływa natomiast wyraźnie na barwę: masła irlandzkie są bardziej żółte od innych maseł.