Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Najlepsze mielone pod słońcem. Obłędny przepis Beaty Śniechowskiej
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 01.09.2024 11:09

Najlepsze mielone pod słońcem. Obłędny przepis Beaty Śniechowskiej

Kotlet mielony w bułce
Fot. Instagram/@beatasniechowska

Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji "Mastera Chefa", podzieliła się swoim przepisem na najlepsze domowe kotlety mielone. Restauratorka dodaje do nich jeden nietypowy składnik. Wychodzą przepyszne i bardzo soczyste.

Beata Śniechowska po "Master Chefie". Kolejne sukcesy na koncie

Beata Śniechowska po wygraniu "Master Chefa" w TVN odnosi kolejne wielkie sukcesy w kulinarnym świecie.

Niedawno otworzyła we Wrocławiu już drugą swoją restaurację - “Babę”, która podobnie jak jej pierwszy lokal ("Młoda Polska") cieszy się bardzo pozytywnymi recenzjami gości.

Snapinsta.app_425302234_18028909192889767_1854587975927270400_n_1080.jpg
Fot. Instagram/@beatasniechowska

Ostatnio szefowa kuchni wydała też kolejną książkę kulinarną - "Pomidor". Znajdziemy w niej ponad 100 przepisów na dania, w których główną rolę gra właśnie tytułowe warzywo.

Beata Śniechowska udziela kulinarnych porad nie tylko w książkach - robi to też na swoim Instagramie. To właśnie tam w ramach swojego cyklu “Chodź zrobimy” podzieliła się z fanami przepisem na "najlepszego mielonego pod słońcem".

Upomnij się o rentę wdowią. ZUS podał termin składania wniosków Bezpłatne treningi dla osób 60+. Ponad 200 miejsc w całej Polsce

Najlepsze kotlety mielone. Przepis od zwyciężczyni "Master Chefa"

Składniki na kotlety mielone według Beaty Śniechowskiej:

700 g zmielonej wieprzowiny
300 g zmielonej wołowiny np. łopatki (można zastąpić mięsem wieprzowym)
1 duży ząbek czosnku
1 czerstwa bułka pszenna + mleko do namoczenia bułki
60 g cebuli, drobno posiekanej
1 jajko
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Sól, pieprz
Bułka tarta
Klarowane masło lub olej do smażenia
Kawałek zimnego masła + świeże zioła np. estragon lub tymianek

Kotlety mielone Beaty Śniechowskiej. Przygotowanie

Przygotowanie:

Czerstwą bułkę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Cebulę smażmy na złoto. Namoczoną bułkę odciskamy z nadmiaru mleka. W misce łączymy ze sobą mięso, bułkę, usmażoną cebulę, jajko, starty ząbek czosnku. 

Doprawiamy solą, pieprzem i utartymi w moździerzu (niezbyt dokładnie) nasionami kopru włoskiego. Wszystko mieszamy i formujemy kotlety mielone.

Smażymy kotlety na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika. Pod koniec dodajemy kawałek zimnego masła, zioła i polewamy spienionym masłem mięso. Po usmażeniu odkładamy na ok. 5 minut, aby mięso „odpoczęło”.

Beata Śniechowska tak przyrządzone kotlety mielone proponuje podać w bułce: z masłem oraz musztardą dijon.

Projekt bez nazwy - 2024-09-01T101712.435.jpg
Fot. Canva/YayaGavronskaya