Przechowuj pomidory szypułką do dołu. Będą zdrowsze i smaczniejsze
![Pomidory](https://images.iberion.media/images/1920/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_07_29_T162719_849_9818426991.jpg)
Większość osób słyszało, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką, aby dłużej pozostały smaczne i świeże. Ale to nie wszystko. Inna drobna zmiana przyzwyczajenia wystarczy, by dłużej cieszyć się ich lepszym smakiem.
Pomidory szybko się psują. Chodzi o wodę
Pomidory składają się w 93 procentach z wody, a ich skórka jest bardzo cienka. Każde naruszenie skórki powoduje, że do pomidora dostaje się więcej powietrza. W ten sposób mogą zacząć się procesy gnilne.
Gdy odrywamy szypułkę, naruszamy skórkę pomidora. Ułatwiamy w ten sposób dostanie się do powietrza do jego wnętrza. To dlatego pomidory z urwaną szypułką należy przechowywać inaczej niż te, które mają jeszcze całą łodygę.
![Projekt bez nazwy - 2024-07-29T161140.632.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_29_T161140_632_11d29e533f.jpg)
![Zmartwiona kobieta](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_07_29_T142515_978_5df00edcbf.jpg)
![Urodziny seniora](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_07_29_T130334_010_e9d9fb57e7.jpg)
Szypułką do góry czy do dołu? To ma wielkie znaczenie
Magazyn kulinarny "Cook's Illustrated" przeprowadził eksperyment. Zostawił na kilka dni w kuchni w temperaturze pokojowej dwie partie pomidorów z urwanymi szypułkami: jedną położył szypułką do góry, w drugie odwrotnie.
Okazało się, że pomidory leżące szypułką do dołu pleśniały znacznie wolniej niż te przechowywane odwrotnie.
Dlaczego tak się dzieje? To proste. Przechowywanie pomidora w temperaturze pokojowej miejscem po "ogonku" w dół pozwala nieco lepiej chronić pomidory i zapobiega dostawaniu się powietrza przez odsłonięte miejsce w pobliżu szypułki. Dzięki temu tak przechowywane pomidory dłużej pozostały świeże.
Pomidory poza lodówką czy w lodówce? Naukowcy nie są zgodni
Często słyszymy też radę, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką. Przeprowadzono nawet kilka badań naukowych na ten temat.
![Projekt bez nazwy - 2024-07-29T161246.255.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_29_T161246_255_e39122ed25.jpg)
Większość naukowców jest zdania, że już przy temperaturach poniżej 10 stopniach Celsjusza w pomidorach zaczyna wytwarzać się związek (zwany (Z)-3-heksenalem), który odpowiada za pogorszenie się ich smaku.
Dla zachowania walorów smakowych rzeczywiście lepiej nie przechowywać więc pomidorów w lodówce. Poza nią co prawda krócej pozostaną świeże, ale temu zaradzić można przez przechowywanie ich szypułką do dołu i koniecznie wyjęte z wszelkich foliowych opakowań.
![Kobieta](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_07_29_T113905_906_b80210824d.jpg)
![siwe włosy](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_9_f21e5b4e8f.jpg)
![Krzysztof Krawczyk](https://images.iberion.media/images/origin/Krzysztof_Krawczyk_7d37efe825.png)
![Niebezpieczny grapefruit](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_28_826ce02acd.png)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![zima](https://images.iberion.media/images/origin/zima_f27e23fc92.jpg)
![ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/ZUS_7185681fbc.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![chałka](https://images.iberion.media/images/origin/chalka_f01e716eb0.jpg)
![mObywatel](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_92_124262b2dd.png)