Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Przechowuj pomidory szypułką do dołu. Będą zdrowsze i smaczniejsze
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 30.07.2024 06:04

Przechowuj pomidory szypułką do dołu. Będą zdrowsze i smaczniejsze

Pomidory
Fot. Canva/Halfpoint

Większość osób słyszało, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką, aby dłużej pozostały smaczne i świeże. Ale to nie wszystko. Inna drobna zmiana przyzwyczajenia wystarczy, by dłużej cieszyć się ich lepszym smakiem.

Pomidory szybko się psują. Chodzi o wodę

Pomidory składają się w 93 procentach z wody, a ich skórka jest bardzo cienka. Każde naruszenie skórki powoduje, że do pomidora dostaje się więcej powietrza. W ten sposób mogą zacząć się procesy gnilne.

Gdy odrywamy szypułkę, naruszamy skórkę pomidora. Ułatwiamy w ten sposób dostanie się do powietrza do jego wnętrza. To dlatego pomidory z urwaną szypułką należy przechowywać inaczej niż te, które mają jeszcze całą łodygę.

Projekt bez nazwy - 2024-07-29T161140.632.jpg
Fot. Canva/Pixelshot
Cisza na osiedlach między 22:00 a 6:00 to mit. Policja wyjaśnia, kiedy może interweniować Mądre życzenia SMS dla seniora. 24 przykłady na wiele okazji

Szypułką do góry czy do dołu? To ma wielkie znaczenie

Magazyn kulinarny "Cook's Illustrated" przeprowadził eksperyment. Zostawił na kilka dni w kuchni w temperaturze pokojowej dwie partie pomidorów z urwanymi szypułkami: jedną położył szypułką do góry, w drugie odwrotnie

Okazało się, że pomidory leżące szypułką do dołu pleśniały znacznie wolniej niż te przechowywane odwrotnie.

Dlaczego tak się dzieje? To proste. Przechowywanie pomidora w temperaturze pokojowej miejscem po "ogonku" w dół pozwala nieco lepiej chronić pomidory i zapobiega dostawaniu się powietrza przez odsłonięte miejsce w pobliżu szypułki. Dzięki temu tak przechowywane pomidory dłużej pozostały świeże.

Pomidory poza lodówką czy w lodówce? Naukowcy nie są zgodni

Często słyszymy też radę, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką. Przeprowadzono nawet kilka badań naukowych na ten temat.

Projekt bez nazwy - 2024-07-29T161246.255.jpg
Fot. Canva/AfricaImages

Większość naukowców jest zdania, że już przy temperaturach poniżej 10 stopniach Celsjusza w pomidorach zaczyna wytwarzać się związek (zwany (Z)-3-heksenalem), który odpowiada za pogorszenie się ich smaku.

Dla zachowania walorów smakowych rzeczywiście lepiej nie przechowywać więc pomidorów w lodówce. Poza nią co prawda krócej pozostaną świeże, ale temu zaradzić można przez przechowywanie ich szypułką do dołu i koniecznie wyjęte z wszelkich foliowych opakowań.