Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Przechowuj pomidory szypułką do dołu. Będą zdrowsze i smaczniejsze
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 30.07.2024 06:04

Przechowuj pomidory szypułką do dołu. Będą zdrowsze i smaczniejsze

Pomidory
Fot. Canva/Halfpoint

Większość osób słyszało, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką, aby dłużej pozostały smaczne i świeże. Ale to nie wszystko. Inna drobna zmiana przyzwyczajenia wystarczy, by dłużej cieszyć się ich lepszym smakiem.

Pomidory szybko się psują. Chodzi o wodę

Pomidory składają się w 93 procentach z wody, a ich skórka jest bardzo cienka. Każde naruszenie skórki powoduje, że do pomidora dostaje się więcej powietrza. W ten sposób mogą zacząć się procesy gnilne.

Gdy odrywamy szypułkę, naruszamy skórkę pomidora. Ułatwiamy w ten sposób dostanie się do powietrza do jego wnętrza. To dlatego pomidory z urwaną szypułką należy przechowywać inaczej niż te, które mają jeszcze całą łodygę.

Projekt bez nazwy - 2024-07-29T161140.632.jpg
Fot. Canva/Pixelshot

Szypułką do góry czy do dołu? To ma wielkie znaczenie

Magazyn kulinarny "Cook's Illustrated" przeprowadził eksperyment. Zostawił na kilka dni w kuchni w temperaturze pokojowej dwie partie pomidorów z urwanymi szypułkami: jedną położył szypułką do góry, w drugie odwrotnie

Okazało się, że pomidory leżące szypułką do dołu pleśniały znacznie wolniej niż te przechowywane odwrotnie.

Dlaczego tak się dzieje? To proste. Przechowywanie pomidora w temperaturze pokojowej miejscem po "ogonku" w dół pozwala nieco lepiej chronić pomidory i zapobiega dostawaniu się powietrza przez odsłonięte miejsce w pobliżu szypułki. Dzięki temu tak przechowywane pomidory dłużej pozostały świeże.

Pomidory poza lodówką czy w lodówce? Naukowcy nie są zgodni

Często słyszymy też radę, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką. Przeprowadzono nawet kilka badań naukowych na ten temat.

Projekt bez nazwy - 2024-07-29T161246.255.jpg
Fot. Canva/AfricaImages

Większość naukowców jest zdania, że już przy temperaturach poniżej 10 stopniach Celsjusza w pomidorach zaczyna wytwarzać się związek (zwany (Z)-3-heksenalem), który odpowiada za pogorszenie się ich smaku.

Dla zachowania walorów smakowych rzeczywiście lepiej nie przechowywać więc pomidorów w lodówce. Poza nią co prawda krócej pozostaną świeże, ale temu zaradzić można przez przechowywanie ich szypułką do dołu i koniecznie wyjęte z wszelkich foliowych opakowań.

Powiązane