Najzdrowsza przekąska z bazarku. Pomaga nawet na zmarszczki
W diecie, która ma skutecznie odżywić skórę i korzystne wpłynąć na cerę, warto postawić na produkty sezonowe. Na letnim talerzu nie powinno zabraknąć warzyw kapustnych. Szczególnie bogata w cenne składniki, które wspomagają walkę z oznakami starzenia się skóry, jest kalarepa.
Kalerepa dla zdrowej skóry. Pomaga w zmarszczkach i przebarwieniach
Jeżeli chodzi o troskę o zdrowie skóry, jeden składnik z kalarepy jest bezcenny. Duża zawartość witaminy C w kalarepie wspiera układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm tłuszczów i cholesterolu, ale nie tylko.
Witamina C oprócz swoich właściwości przeciwutleniających bierze udział w syntezie kolagenu oraz wpływa korzystnie na likwidację przebarwień skóry często występujących przy niepożądanych zmianach na cerze.
W kalarepie znajdziemy ponadto:
- witaminy z grupy B,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- cynk,
- przeciwutleniacze
- błonnik pokarmowy,
- glukozynolany.
Kalarepa jest niskokaloryczna. 100 gramów surowego warzywa dostarczy nam niecałych 30 kcal. Kalerepa ma ponadto niski indeks glikemiczny i nie wywołuje alergii. To zatem bezpieczne warzywo do konsumpcji w każdym wieku. Jedynie osoby na diecie wątrobowej powinny uważać na jej ilość w menu - może wywoływać wzdęcia.
Sezon na kalarepę. Nie zapominaj o liściach
Kalarepa to warzywo kapustne . Oznacza to, że jej liście są również jadalne. Kalarepa to nie tylko korzeń. Nie trzeba obrywać i wyrzucać jej liści. Mogą przydać się w kuchni: jako dodatek do zupy czy sałatki, ale równie dobrze można położyć je na kanapkę.
Dlaczego warto jeść liście kalarepy? Znajdziemy w nich bardzo dużo witaminy C, a to, jak wiemy, wspomaga walkę z niedoskonałościami cery. Ponadto w liściach kalarepy zawarty jest chlorofil oczyszczający organizm z toksyn i działający przeciwzapalnie także na rzecz naszej skóry.
Kalarepa w 2024 roku: ceny w sklepach
Kalarepa z reguły dostępna jest w supermarketach i bazarkach w sprzedaży na sztuk i. Za jedną kalarepę, w zależności od rozmiaru, trzeba z reguły zapłacić od 2 do 5 zł.
Warzywo to idealnie nadaje się do chrupania na surowo jako przekąska . Można urozmaicić ją podając do niej dip, najlepiej na bazie jogurtu naturalnego. Kalarepa nadaje się również do gotowania. Wkładamy ją do wrzątku z dodatkiem szczypty cukru i soli i gotujemy przez ok. 20 minut.
Z kalarepy można przyrządzić również frytki , zupę-krem, surówki czy sałatki. Będzie smaczna w każdej formie i można śmiało eksperymentować z propozycjami jej podania.