Nie popełniaj tych błędów w żywieniu. Jeden składnik jest koszmarny
O zdrowym odżywianiu słyszeliśmy już wiele. Niemniej jednak wiedza z zakresu dietetyki wciąż się poszerza i zmienia, dlatego warto na bieżąco aktualizować informacje i wprowadzać nowe wskazówki w swoje życie. Dotyczy to również jadłospisów seniorów i seniorek, gdyż w starszym wieku niektóre zalecenia mogą nieco się różnić. Sprawdźcie, czy nie popełniacie tych błędów w swoim żywieniu.
Błędy w żywieniu. Czego unikać?
Odpowiednia dieta to podstawa, jeśli chcemy zapewnić sobie komfortowe i zdrowe życie. Niestety, czasem zapominamy o kluczowych elementach, które są na wyciągnięcie ręki. Niezwykle ważne jest również zainteresowanie się wprowadzeniem zmian w jadłospisie wśród seniorów. Warto korzystać ze wskazówek dietetyków, dzięki którym nie popełnimy błędów, które mogą bardzo źle wpłynąć na nasz organizm.
Jako jedną z najważniejszych rzeczy, o której należy wspomnieć, jest wypijanie zbyt małej ilości płynów w ciągu dnia. Chodzi tu szczególnie o wodę. Herbaty i słodkie napoje niestety nie zapewnią nam odpowiedniego nawodnienia. Jak się okazuje, wraz z wiekiem nasz organizm coraz słabiej wysyła nam sygnały dotyczące pragnienia. W związku z tym pamiętanie o jego zaspokojeniu staje się o wiele trudniejsze. Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby seniorki spożywały 2 litry płynów dziennie, a seniorzy 2,5 litra.
Odmładzająca maska na twarz z produktów, które masz w kuchni Emerytura to koniec życia? Nic podobnego. “To najlepsze, co mnie spotkało"Zapewnij sobie odpowiednią ilość białka
Kolejnym ważnym elementem diety, o którym zdarza nam się zapominać, jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości białka w posiłkach, które spożywamy. Z badań wynika, że zapotrzebowanie na ten makroelement u osób dorosłych wynosi 0,8 gramów na kilogram masy ciała. Jednak seniorzy powinni go spożywać nawet nieco więcej. Niespełnianie tych dziennych norm może spowodować przykre konsekwencje dla osób dojrzałych, takie jak między innymi zmniejszenie gęstości kości. Najlepszymi źródłami białka jest mięso oraz warzywa strączkowe.
W diecie osoby dojrzałej nie powinno brakować również ryb. To świetne źródło przywołanego wcześniej białka, ale to niejedyna ich zaleta. Oprócz tego zapewniają nam mikroelementy i witaminy, z których niedoborami musi mierzyć się spora część naszego społeczeństwa. To między innymi jod, selen i witamina B12. Niezwykle ważnym składnikiem, który również znajdziemy w tych produktach, to kwasy omega-3. Ich przyjmowanie zapobiega otłuszczaniu się organów wewnętrznych i wspomagają pamięć. Dietetycy zalecają spożywanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. Mogą to być na przykład sardynki, śledź lub pstrąg tęczowy.
To jedne z najgorszych błędów w żywieniu
To, czego powinniśmy bezwzględnie unikać w swojej diecie, to produkty wysoko przetworzone. Choć pierwszym skojarzeniem po usłyszeniu tego terminu są dania z popularnych sieci fast-food, w tej kategorii mieszczą się również inne, nieco zaskakujące produkty. To choćby margaryna, kostki rosołowe, czy parówki. Są jednocześnie produktami, które dość często mogą pojawiać się jadłospisie osób dojrzałych. Spożywanie ich wiąże się z licznymi problemami zdrowotnymi, takimi jak zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego oraz gospodarki lipidowej.
Nie warto zapominać również o zbyt dużej ilości soli w naszych posiłkach. Jest to wciąż niestety koszmar w społeczeństwie, a tym bardziej może doskwierać osobom dojrzałym. Związane jest to między innymi z faktem, że wraz z wiekiem w mniejszym stopniu odczuwamy smaki i zapachy. Nic więc dziwnego, że chcąc rozkoszować się przyrządzonym posiłkiem, sięgamy po solniczkę. Okazuje się jednak, że takie działanie może nieść za sobą koszmarne skutki. W związku ze zbyt dużym spożyciem soli oraz zbyt powolnym wydalaniem jej z organizmu u seniorów, aż o 24% wzrasta u nich ryzyko udaru, a o 32% ryzyko choroby wieńcowej! Pamiętajmy o tym, zanim znów chwycimy za solniczkę.