Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Nie tylko do bukietu, ale i do mięsa. Te kwiaty możesz jeść
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 03.07.2024 10:14

Nie tylko do bukietu, ale i do mięsa. Te kwiaty możesz jeść

Kwiaty jadalne
fot. Canva/ Schwin Pikulsawad

Myśląc o kwiatach, oczami wyobraźni widzimy piękne bukiety w ozdobnych wazonach. Ale kwiaty mają więcej zastosować niż tylko to dekoracyjne. Jak się okazuje, wiele z nich z powodzeniem można dodać do... posiłku. Tym samym danie stanie się nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo piękne.
 

Czy kwiaty można jeść? Które części kwiatów są jadalne?

Choć teraz jest to dość nowe zjawisko, to w dawnych czasach jedzenie kwiatów było bardzo popularne, a pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą jeszcze z czasów starożytnych. W czasach rzymskich fiołki i róże dodawano do dań, a lawendę do sosów. Jedzenie kwiatów było powszechne wśród rdzennych Amerykanów, a także w Azji i na Bliskich Wschodzie. 

Obecnie zwyczaj ten powoli wraca do łask, a kwiaty jako dodatek do dań, serwowane są już w wielu renomowanych restauracjach. Nic dziwnego, rośliny, oprócz tego, że dodają potrawie oryginalnego i niepowtarzalnego smaku, to sprawiają też, że pięknie się prezentuje (a jak wiadomo, jemy również oczami). Jeśli chcesz dołączyć kwiaty do swojego menu to najlepiej usunąć pręciki i słupki, i użyć tylko płatków. Dobrze też, jeżeli kwiaty, które zamierzasz zjeść rosły z dala od fabryk i ruchliwych ulic.
 

"Gdy zaczęłam tak jeść, chudłam w oczach". Sposób ma znaczenie Smak dzieciństwa rodem z PRL. Wystarczą jajka, cukier i mąka

Jadalne kwiaty. Te kwiaty można spokojnie jeść

  • Akacja
  • Aksamitka
  • Bananowiec
  • Bazylia
  • Begonia 
  • Bez czarny
  • Bratki
  • Chaber bławatek
  • Cukinia
  • Fenkuł włoski
  • Fiołki
  • Floks wiechowaty
  • Fuksja
  • Gardenia 
  • Gipsówka wiechowata
  • Goździki
  • Groch
  • Hysop
  • Jabłoń
  • Jaśmin
  • Kapusta ozdobna
  • Ketmia
  • Hibiscus
  • Kocimiętka
  • Kolender
  • Kozibród porolistny
  • Kłosowiec
  • Lawenda
  • Liliowiec
  • Lilac
  • Malwa
  • Mak
  • Marchewnik anyżowy
  • Melisa
  • Mieczyk
  • Gladiolus
  • Mięta
  • Mniszek lekarski
  • Nagietek
  • Nasturcja wysoka, Nasturcja karłowa
  • Niecierpek Waleriana
  • Ogórecznik lekarski
  • Oregano
  • Pachnotka zwyczajna
  • Pierwiosnek
  • Pysznogłówka
  • Rozmaryn
  • Róża
  • Słonecznik
  • Stokrotka
  • Szałwia   
  • Truskawka, Poziomka
  • Wiązówka błotna
  • Wieczornik
  • Wiesiołek
  • Złocień wieńcowy
     

Tych kwiatów nigdy nie jedz!

Mimo że wiele kwiatów z powodzeniem może trafić na nasze talerze, to są też takie gatunki, które cechują się wyjątkowo gorzkim smakiem lub wykazują trujące właściwości. Jeśli więc nie masz pewności, czy dany kwiat jest jadalny, lepiej z niego zrezygnuj. Pamiętaj, że niektóre z nich znajdują się także pod ochroną i po nie również nie wolno sięgać. 

Lista kwiatów nienadających się do jedzenia: azalia, rododendron, różanecznik, barwinek, bieluń, ciemiernik, cyklamen, groszek pachnący, hiacynt, hortensja, irys, jaskier, konwalia, kaczeniec, kokoryczka (Polygonatum), krokus, lantana pospolita, lobelia, miłek, naparstnica, oleander, orlik, ostróżka, powojnik, powój, sasanka, tojad, tulipan, wilczomlecz, zawilec, żonkil i narcyz. 

Jadalne kwiaty
fot. Canva/fotografiche