"Gdy zaczęłam tak jeść, chudłam w oczach". Sposób ma znaczenie
Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, które jednak nie zawsze łatwo osiągnąć. Jak się bowiem okazuje, duże znaczenie ma nie tylko to, “co” jemy, ale również “jak” jemy. Sprawdź, w jaki sposób jeść, by zadbać o figurę.
Chcesz schudnąć? Dieta to nie wszystko
Osoby, które zaczynają swoją przygodę z odchudzaniem w pierwszej kolejności sięgają po różnego rodzaju diety. Rygor żywieniowy to coś, co zdaje się przybliżać nas w kierunku wymarzonej sylwetki. Do tego obowiązkowo musi dojść regularna aktywność fizyczna, o której jednak wiele osób wciąż zapomina. Zrzucenie zbędnych kilogramów tylko za sprawą ograniczenia posiłków nie przyniesie spodziewanego efektu i z pewnością spowoduje efekt jo-jo. Dlatego ćwiczenia, najlepiej pod czujnym okiem trenera personalnego, to konieczność, bez której nie uda się skutecznie i trwale schudnąć.
Odchudzanie to bowiem złożony proces, który u każdego może przebiegać zupełnie inaczej. Niektórzy stracą na wadze szybko, a inni pierwsze efekty dostrzegą dopiero po miesiącach wysiłków. Ważne jest przy tym, by podejść do tego z rozwagą i rozsądkiem. Lepiej nie decydować się na diety czy sposoby niesprawdzone bądź takie, które polecają znajomi. Każdy ma inny organizm i inne potrzeby, dlatego w celu zrzucenia zbędnych kilogramów najlepiej udać się do dietetyka, który określi dokładny plan żywieniowy i podpowie, na co zwrócić uwagę.
Jak jeść, żeby schudnąć?
Jak się okazuje nie tylko dieta i ćwiczenia, ale nawet sposób jedzenia może mieć ogromne znaczenie w kontekście przybierania na wadze. Niewłaściwe nawyki żywieniowe, dotyczące zarówno produktów, które lądują na naszych talerzach, jak i sposobu ich konsumowania, mogą przyspieszać tycie. Warto więc zwrócić uwagę na kilka aspektów, które wspomogą metabolizm i sprawią, że nie będziemy tak szybko przybierać na wadze.
- Jedz częściej, ale mniejsze porcje
W kulturze polskiej utarło się, że jemy trzy duże posiłki: śniadanie, obiad i kolację. Dietetycy zalecają natomiast spożywanie 5 mniejszych posiłków dziennie, co ma gwarantować utrzymanie stałego bilansu kalorycznego. Bardzo ważna jest też regularność: organizm, który systematycznie otrzymuje substancje odżywcze i nie odczuwa silnego głodu, nie będzie "zbierał" substancji na zapas (a właśnie w tej sposób może się odkładać tzw. tłuszczyk). - Wybierz mniejszy talerz
Nie od dzisiaj wiadomo, że jemy także oczami. Zmiana dużego talerza na mniejszy może skutecznie oszukać nasz mózg — mały talerz, na którym umieścimy tyle samo jedzenia, co nałożylibyśmy na duży, sprawi wrażenie bardziej pełne, a to dla naszego mózgu ważna informacja, mówiąca: "zjadłeś cały talerz, to dużo. Z pewnością nie jesteś już głodny". W ten sposób nawet gdy zjemy nieco mniej, będziemy się czuć równie nasyceni. - Powoli przeżuwaj każdy kęs
Nie jedz na szybko. Naukowcy wykazali, że dłuższy czas przeżuwania posiłku przed jego połknięciem wpływa na to, że jemy go po prostu mniej. Wszystko dlatego, że nasz mózg potrzebuje około 20 minut, by zanotować, że jesteśmy już najedzeni. Wydłużenie czasu jedzenia sprawia, że już w jego trakcie możemy zaczynać odczuwać sytość. W przypadku, gdy jemy szybciej, sytość czujemy dopiero po odejściu od stołu. Wtedy okazuje się, że mogliśmy zjeść dużo mniej, by zaspokoić apetyt. Co więcej, powolne, dokładne przeżuwanie sprawia, że do naszego żołądka trafiają mniejsze kawałki pokarmu, a to zdecydowanie korzystnie wpływa na metabolizm.
Chcesz schudnąć? Natychmiasy usuń te produkty ze swojego jadłospisu
Odpowiednia i zrównoważona dieta to coś, na co powinien zwracać uwagę każdy, niezależnie od tego czy chce schudnąć, czy też nie. Produkty, które spożywamy mają bowiem ogromny wpływ na cały nasz organizm, nie tylko na sylwetkę. Od tego, co jemy w dużej mierze zależy nasze zdrowie.
Jest kilka produktów, które zdecydowanie powinniśmy wyeliminować z codziennej diety. Oczywistością są dania typu instant oraz fast food, chipsy, słodycze i używki. Ale z menu powinien też zniknąć biały cukier, przetworzone produkty takie jak np. parówki czy szynki konserwowe, napoje słodzone i produkty smażone na głębokim tłuszczu. Do tego warto zrezygnować z czerwonego mięsa - lepiej zastąpić je chudym mięsem białym bądź rybami.