Nietypowy objaw salmonelli. Mało kto łączy to z zakażeniem
Od kilku lat w Polsce notuje się dużą liczbę zachorowań na salmonellę. Z danych Państwowego Zakładu Higieny wynika, że rocznie występuje ponad 10 tys. przypadków zakażeń. Ich objawy najczęściej mają charakter żołądkowo-jelitowy, ale nie tylko. Jest kilka nietypowych symptomów, które mogą towarzyszyć zakażeniu salmonellą.
Tak można zakazić się salmonellą. Są trzy główne źródła
Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella . Najczęściej można może zakazić się poprzez:
- spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
- spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko ),
- używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.
W niektórych specyficznych miejscach, takich jak szpitale czy domy opieki , zakażenie może się szerzyć drogą bezpośredniego kontaktu lub drogą powietrzną.
Wiele objawów salmonelli jest oczywistych, ale są też takie, które mogą zaskoczyć chorą osobę. Można w ogóle nie skojarzyć ich z salmonelozą.
Objawy salmonelli. Kilka jest bardzo nietypowych
Pierwsze objawy salmonelli mogą objawić się już po 6 godzinach od zakażenia. Do najczęstszych objawów należą:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
To jednak nie wszystko, bo niektóre objawy są nietypowe. W pierwszym odruchu możemy nie skojarzyć ich z salmonellą. Są to inne niż żołądkowe dolegliwości związane z zaburzeniami równowagi wodno-elektrolitowej. Jeden z nich zauważymy w nogach. To np. ból łydek, który mało kto może skojarzyć z zakażeniem. Oprócz tego przy salmonelli może wystąpić np. ból głowy i oddawanie małych ilości moczu.
Co więcej, do nietypowych objawów salmonelli, zwłaszcza, gdy rozwinie się zakażenie o cięższym przebiegu, mogą należeć:
- ropnie na skórze,
- zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, płuc, kości,
- posocznica.
Salmonelli można zapobiec. Podstawowe zalecenia
Główna przyczyna salmonelli to kontakt z zakażoną żywnością . Dlatego to właśnie przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przyrządzania posiłków jest najważniejsze w zapobieganiu tej chorobie. Chodzi o:
- dokładne mycie rąk przed przygotowywaniem i jedzeniem posiłków ,
- nie spożywanie potraw niedogotowanych oraz niedopieczonych,
- kupowanie żywności z zaufanych źródeł,
- odpowiednie przechowywanie w lodówce surowych produktów pochodzenia zwierzęcego (z dala od produktów gotowych do spożycia)
- przestrzeganie komunikatów GIS na temat ryzyka skażenia żywności.
Oprócz tego w wielu przypadkach należy stosować:
- w przypadku kontaktu z osobami chorymi - dezynfekcję pomieszczeń i przedmiotów, z którymi stykał się chory,
-
w przypadku osób wykonujących prace w styczności z żywnością -
poddanie obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym.
W przypadku stwierdzenia u siebie objawów salmonelli, należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem . W większości przypadków leczenie ma charakter domowy.