Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Nigdy nie rób tego z gąbką kuchenną. Stanie się siedliskiem bakterii
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 10.10.2024 12:06

Nigdy nie rób tego z gąbką kuchenną. Stanie się siedliskiem bakterii

Gąbka kuchenna
Fot. Canva/Kittijaron

Trudno wyobrazić sobie codzienne szybkie zmywanie w kuchni bez gąbek kuchennych. Ale czy pamiętamy, by regularnie je wymieniać i unikać jednego błędu, który skraca ich żywotność? Od wyników badania naukowców, którzy sprawdzili, ile bakterii znajduje się w gąbkach, aż włos jeży się na głowie. Tymczasem wystarczy pamiętać o jednym, by gąbki nie stały się siedliskiem bakterii.

Gąbki kuchenne to "zaproszenie" dla bakterii

Za temat higieny w kuchni wzięli się badacze z jednego z ośrodków naukowych w Norwegii. 

Naukowcy znaleźli na kuchennych gąbkach ponad 360 różnych gatunków bakterii. Czasami w jednym centymetrze sześciennym było ich aż 54 miliardy. To znacznie więcej niż znajduje się np. w toalecie na deskach sedesowych.

Wśród nich były m.in. groźne bakterie salmonelli. Gąbka kuchenna to dla nich doskonałe środowisko do rozwoju. Nie trzeba dodawać, że dla domowników to bardzo duże zagrożenie. Bakterie obecne na gąbkach mogą wywołać nie tylko przykre dolegliwości żołądkowe, ale też np. poważniejsze choroby nerek.

Na szczęście można sobie poradzić z tym problemem.

Regeneracja gąbek to zły pomysł. Są lepsze metody

W internecie można znaleźć wiele porad o tym, jak "zregenerować" gąbki kuchenne, ale lepiej nie słuchać tych rad. Wyparzanie gąbek wrzątkiem czy mycie ich w pralkach czy zmywarkach pomoże w pozbyciu się tylko najmniej odpornych, a tym samym najmniej groźnych bakterii.

Czy zatem lepiej zrezygnować ze stosowania gąbek? Nie, ale trzeba pamiętać o dwóch najważniejszych rzeczach. Po pierwsze, gąbkę najlepiej wymieniać co najmniej raz na tydzień, a podczas zmywania gąbkami kierować się jedną zasadą. Dzięki temu będą bezpieczniejsze i trwalsze.

Zmywasz gąbkami? Nie popełniaj tego błędu

Naukowcy zbadali, że groźne dla człowieka bakterie rzadziej osadzają się np. na szczotkach. Jeżeli jednak nie chcemy rezygnować z wygodnych gąbek, przy zmywaniu warto zapamiętać jedno.

Nigdy nie należy używać kuchennych gąbek do zmywania naczyń, desek do krojenia czy sztućców, które miały kontakt z surowym mięsem lub surowymi jajkami. Tego typu zabrudzenia najlepiej usuwać szczotką lub wstawić naczynia do zmywarki.

Kontakt gąbki z tymi substancjami to "zaproszenie" dla bakterii, które potem mogą poważnie dać się we znaki wszystkim domownikom. Alergie, podrażnienia, biegunki i choroby żołądkowe to tylko niektóre z możliwych skutków brudnych gąbek.