Owoc, który chroni skórę jak tarcza. Zimą najlepiej jeść codziennie
Zimą skóra narażona jest na szereg niekorzystnych czynników zewnętrznych. By ochronić cerę przed pojawieniem się niepożądanych zmian i niedoskonałości, warto zadbać o odpowiednią dietę. Dla zdrowej skóry kluczowa będzie witamina C. By utrzymać jej odpowiedni poziom, wystarczy jeść jeden owoc dziennie.
Witamina C bezcenna dla zdrowej skóry
Drogocenne właściwości witaminy C zwanej “witaminą młodości” docenione zostały w przemyśle kosmetycznym. Jest bowiem cennym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych i ochronnych, które odżywiają skórę i chronią ją od środka.
Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu oraz wpływa korzystnie na likwidację przebarwień skóry często występujących przy zmianach trądzikowych. By zimą dostarczyć skórze odpowiednią dawkę “witaminy młodości", wystarczy zjeść jeden owoc dziennie .
Jeden owoc, by uzupełnić braki witaminy C
By wzbogacić codzienną dietę w witaminę C i tym samym zadbać o zdrową skórę, wystarczy zjeść jedną pomarańczę średniej wielkości.
Wśród innych najbogatszych źródeł witaminy C wymienia się też kiwi , porzeczki, grejpfruty, cytryny, natkę pietruszki, paprykę czy jarmuż.
Duże pokłady tej cennej witaminy znajdziemy też w dzikiej róży . Warto to rozważyć wybierając rozgrzewającą herbatkę na długie zimowe wieczory.
Witamina C: jak utrzymać jej poziom zimą?
Jak przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, niektóre czynniki obniżają zawartość witaminy C w produktach . Należą do nich np. przetwarzanie owoców czy obieranie ich ze skórki nawet, jeżeli jest jadalna.
Aby zminimalizować straty witaminy C, należy zatem starać się jeść surowe warzywa i owoce zamiast gotowanych i zjadać większość warzyw i owoców ze skórką.
Poza witaminą C zawierają one wiele składników odżywczych oraz błonnik pokarmowy poprawiający perystaltykę jelit, zadziałają więc korzystnie dla zdrowia we wszechstronny sposób - przypomina NCEŻ.