Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie W Danii zakazano ich już 20 lat temu, a Polacy wciąż je spożywają. Szkody mogą być ogromne
fot. Canva

W Danii zakazano ich już 20 lat temu, a Polacy wciąż je spożywają. Szkody mogą być ogromne

1 listopada 2024
Autor tekstu: Sylwia Kropiewnicka

Tego składnika zakazano w Danii już dawno temu. Duńczycy doskonale zdają sobie sprawę z jego szkodliwości, podczas gdy Polacy nadal spożywają go na potęgę. Znajdziemy go w wielu popularnych produktach spożywczych. To z kolei może mieć zgubne skutki dla zdrowia.

W Danii zakazano ich już 20 lat temu

Tłuszcze trans to składnik wielu produktów spożywczych, które są popularne zwłaszcza w przekąskach. Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy z ich szkodliwości. Duńczycy zauważyli to jednak już dawno temu, a ich władze zakazały dodawania ich do produktów spożywczych.

Tłuszcze trans, o których mowa, to rodzaj tłuszczy, które są szczególnie szkodliwe dla naszego zdrowia. Niestety, wiele ich rodzajów znajdziemy obecnie na sklepowych półkach.

Włosy siwieją zbyt szybko. To może być niedobór kwasu pantotenowego
Wystarczy ssać codziennie rano na czczo. Efekty przebijają drogie specyfiki

W jakich produktach znajdziemy tłuszcze trans?

Już w 1993 roku opublikowano artykuł naukowy, w którym opisano, w jaki sposób tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W jakich produktach najczęściej możemy je znaleźć?

Jednym z produktów, który jest bogaty w niezdrowe tłuszcze trans, jest margaryna, której wielu z nas używa zamiast masła. Powód, dla którego po nią sięgamy, jest banalny, a jest nim dużo niższa cena, niż innych produktów tego typu. Innym źródłem tego składnika są produkty bardzo popularne wśród najmłodszych, czyli słone przekąski takie, jak chipsy, chrupki czy paczkowane ciasteczka. Znajdziemy je także w słodkich wypiekach takich, jak ciasta i pączki .

Słone przekąski
fot. Canva

Konsekwencje nadmiernego spożywania tego składnika to nie żarty

Nadmierne dostarczanie swojemu organizmowi tłuszczy trans prowadzi do odkładania się w organizmie złego cholesterolu. To z kolei prowadzi do poważnych chorób . Jest wśród nich miażdżyca, cukrzyca typu drugiego, otyłość, udar mózgu czy zawał serca.

Te schorzenia nieraz doprowadziły do śmierci, co obrazuje nam tylko, jak ważne jest to, aby unikać wymienionych produktów. Zamiast nich lepiej sięgać po zdrowsze zamienniki, takie jak owoce, warzywa czy orzechy.

Nie wyrzucaj pestek z owoców. Włóż je do woreczka, będą służyć aż do wiosny
Stosuj jesienią i zimą. Ten krem to ABC ochrony przed zmarszczkami
Obserwuj nas w
autor
Sylwia Kropiewnicka

Jestem absolwentką Dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Pisanie to moja największa pasja. Uwielbiam też śpiewać i podróżować. Jestem fanką dobrej muzyki. Dzień zawsze zaczynam od filiżanki kawy. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy