W Indiach piją to codziennie. Kosztuje grosze i pomaga schudnąć
Była szeroko stosowana w medycynie ludowej, a obecnie popularna jest między innymi w Indiach czy Chinach, skąd pochodzi. Mowa o roślinie, która dzięki swoim właściwościom zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm. Kozieradka to prawdziwy hit w drodze po szczupłą sylwetkę!
Kozieradka - popularny specyfik w medycynie ludowej. Jak działa kozieradka?
Kozieradka to jednoroczna roślina, której rodzimym obszarem występowania jest Azja i Europa Wschodnia, ale obecnie występuje już praktycznie na całym świecie. Ma szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej i indyjskiej, a z uwagi na swoje właściwości i działanie, stosowana była także w medycynie ludowej. Dzięki zawartości szeregu cennych witamin i minerałów wywiera korzystny wpływ na szereg funkcji organizmu:
- pomaga zredukować poziom złego cholesterolu (LDL)
- łagodzi zaburzenia hormonalne
- pobudza uwalnianie insuliny i wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi
- zapobiega miażdżycy
- usprawnia metabolizm
- chroni żołądek i jest pomocna w chorobie wrzodowej żołądka
- zmniejsza ryzyko raka jelita grubego
Jakby tego było mało, kozieradka znalazła swoje zastosowanie również w kosmetyce jako skuteczny środek do pielęgnacji. Roślina wzmacnia włosy i przeciwdziała ich wypadaniu. Co więcej, ujędrnia, nawilża i wygładza skórę, a także łagodzi stany zapalne, zmniejsza świąd i obrzęk.
Kozieradka pomoże schudnąć. Świetnie działa na metabolizm
Jednym z najbardziej popularnych zastosowań kozieradki jest używanie jej w celu zrzucenia zbędnych kilogramów. Zawarte w nasionach związki pomagają redukować poziom cukru we krwi, co wpływa z kolei na zmniejszenie apetytu. To szczególnie istotne dla wszystkich, którzy lubią podjadać i często mają uczucie niepohamowanego głodu — dzięki tej niezwykłej roślinie opanujesz w końcu swój apetyt.
Co więcej, substancje zawarte w kozieradce przyspieszają trawienie i regulują metabolizm, dzięki czemu odchudzanie jest łatwiejsze i szybsze. Roślina wpływa również na zwiększenie produkcji ciepła przez organizm, co prowadzi do szybszego i bardziej intensywnego spalania kalorii. Ponadto zawarty w niej błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit, a tym samym ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i innych produktów przemiany materii.
Jak stosować kozieradkę? Możesz pić lub jeść
Ziarna kozieradki możesz przyjmować na kilka sposobów. Możesz je zmielić i dodać do zupy, gulaszu czy nawet chleba. Idealnie pasują do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej i świetnie komponują się z cielęciną bądź z kurczakiem.
Z nasion możesz także zrobić napar, zalewając jedną łyżeczkę nasion szklanką gorącej wody i odstawiając do zaparzenia na mniej więcej kwadrans. Po tym czasie napój jest gotowy do użycia. Możesz go pić 2-3 razy dziennie dodając miód i cytrynę.