Znajdzie się w każdej polskiej kuchni. Jest zdrowa, pyszna i barwi skórę niczym solarium
Wraz z nadejściem lata tłumnie ruszamy na leżaki w poszukiwaniu promieni słońca, które nadadzą naszej skórze wyjątkowego, złocistego koloru. Niektórzy opalają się na słońcu, inni wybierają solarium, ale obie te formy na dłuższą metę mogą się okazać szkodliwe dla zdrowia. Można je jednak zastąpić... warzywami. Jedno z nich szczególnie dobrze działa na skórę odżywiając ją i nadając złocistej barwy.
Dlaczego opalanie może zaszkodzić?
Przebywanie na słońcu niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia, co ma duży związek z wytwarzaną przez nie witaminą D. Jednak długotrwała ekspozycja skóry na działanie promieni UV może mieć na nią wyjątkowo niekorzystny wpływ. Podrażnienie i zaczerwienienie skóry to tylko jeden z nieprzyjemnych skutków. Promienie UV mogą bowiem przyspieszać naturalne procesy, a także zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Co więc robić, jeśli chce się uzyskać piękną opaleniznę?
Wiele osób w takich sytuacjach decyduje się na pójście do solarium, ale to wcale nie rozwiązuje problemu. Niestety, ale lampy w solarium również wytwarzają promieniowanie UV, które w identyczny, szkodliwy sposób może wpływać na zdrowie. To oczywiście nie oznacza, że należy całkowicie zrezygnować z przebywania na słońcu, jednak długotrwałe opalanie się może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Beta karoten naturalnym sposobem na opaleniznę
Jak się okazuje, wcale nie musisz wystawiać się na promienie UV, żeby cieszyć się pięknie wyglądającą, złocisto-brązową skórą. Podobny efekt możesz bowiem uzyskać wprowadzając do swojej diety warzywa i owoce bogate w beta-karoten. Jest to barwnik roślinny z grupy karotenoidów. Beta karoten odkłada się w skórze sprawiając, że zyskuje ona ciemniejszy odcień, a do tego aktywizuje komórki skóry do produkcji melaniny (odpowiedzialnej za barwę skóry, włosów oraz oczu).
Beta-karoten można znaleźć w owocach i warzywach, które mają intensywny kolor. Duże ilości tej substancji zawiera jeden z najpopularniejszych produktów, który regularnie ląduje na polskich stołach, czyli… marchew. Regularne spożywanie marchwi nada skórze złotego lub brązowego odcienia, co jest szczególnie widoczne u osób o jasnej karnacji. Beta-karoten nie tylko może lekko zabarwić skórę, ale także minimalizuje wpływ dodzierających do nich promieni słonecznych. Dla zabarwienia skóry szczególnie polecane jest codzienne picie soku z marchwi.
Naturalne sposoby na opalenie się. Te produkty mogą nadać skórze złocisty odcień
Beta-karoten zawarty jest nie tylko w marchwi, ale również w innych warzywach i owocach. Wprowadzając je do codziennej diety, można się cieszyć pięknym kolorem skóry nawet bez opalania! Beta-karoten zawierają takie produkty, jak:
- brzoskwinie
- morele
- papryka
- dynia
- fasolka szparagowa
- szpinak
- groszek zielony