Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Zrób kawę na zimno jak w PRL. Taką podawali w Horteksie
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Zrób kawę na zimno jak w PRL. Taką podawali w Horteksie

13 sierpnia 2024
Autor tekstu: Łukasz Jadaś

Bita śmietana z owocami, słynny deser Ambrozja, krem sułtański - to słodkości, które pamiętamy z PRL dzięki popularnym wtedy cukierniom Hortex. W lubianych barach podawano też ówczesną wersję deseru, która przypominała znane dziś z barów fast food shaki. Była to kremowa kawa mrożona.

Kawa mrożona jak w PRL. Przepis na mleczny deser

Przepis na kawę mrożoną podobną do tej znanej z cukierni Hortex znaleźliśmy w książce kucharskiej wydanej w czasach PRL. Można przyrządzić ten deser w domu i sprawdzić, czy poczujemy smak nostalgii .

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • cukier waniliowy,
  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Gdy mamy gotowe wszystkie składniki, czas wziąć się za przygotowanie tego deseru rodem z PRL .

Szablony Lelum 2 – kopia - 2024-08-13T161840.748.jpg
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Zmiany w Biedronce. Wszystko przez święto Matki Boskiej Zielnej
Zrób placki ziemniaczane jak Katarzyna Bosacka. Zdrowsze od zwykłych

Kawa z Hortexu jak w PRL. Przygotowanie deseru

Tak przygotowana kawa wymaga mrożenia , więc trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Przygotowanie:

Weź miskę - jajka ubij w niej z cukrem, dodając po trochu mleko , aż masa zgęstnieje. Gdy będzie gotowa, przełóż miskę do naczynia z bardzo zimną wodą, by ją ochłodzić.

W tym czasie przygotuj mocny napar z kawy . Zaparz kawę, dodając niewielką ilość wrzątku. Dodaj do masy, wymieszaj, i włóż do zamrażalnika.

Gotowa masa powinna być półpłynna . Można podawać ją w szklankach lub filiżankach, ozdabiając na wierzchu bitą śmietaną i wybranymi dodatkami.

Projekt bez nazwy - 2024-08-13T162334.020.jpg
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Cukiernie Hortex. Kultowe lokale z PRL

Cukiernie Hortex były właściwie "cocktail barami" .

W latach 70. XX wieku cieszyły się wielką popularnością zwłaszcza w Warszawie. Bywalcy dobrze pamiętają ówczesne menu. Rządził tam deser "Ambrozja" , ale popularne były też tartaletki, kremówki, torciki, a także koktajle mleczno-owocowe oraz soki.

Kluczem do sukcesu cukierni Hortex była nie tylko bogata oferta smacznych deserów, ale też dostępność i przystępne ceny . Nie bez powodu do lokali ustawiały się często długie kolejki, co widać na zdjęciach z tamtych lat.

Projekt bez nazwy - 2024-08-13T162433.203.jpg

Desery zachwycały także zjawiskowym - nawet jak na dzisiejsze czasy - wyglądem. Niestety, z upływem czasu te coctail-bary zniknęły z ulic. Na szczęście zostały nam przepisy, dzięki którym możemy próbować odtworzyć najlepsze słodkości z czasów PRL .

W Action za 6,95 zł. Wygładza zmarszczki jak drogi krem
Zniżka dla seniorów na kartę wędkarską. Jedna grupa zapłaci mniej
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Jadaś

Redaktor portalu Silver.Lelum.pl. Zajmuje się tematyką społeczną, kulturalną i rozrywkową w kontekście pokolenia silversów. Napisz do mnie na adres lukasz.jadas@iberion.pl.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy