Zrób w domu zimową herbatę. Rozgrzewa i pachnie jak Boże Narodzenie
Picie herbaty daje dużo przyjemności, ale może mieć także korzystny wpływ na zdrowie. To istotne zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy do czynienia z sezonowymi chorobami i obniżoną odpornością. Warto połączyć przyjemność z picia herbaty z jej prozdrowotnym działaniem. Prezentujemy prosty przepis na zimową herbatę, która nas rozgrzeje, wzmocni, i sprawi, że poczujemy świąteczny nastrój.
Herbata: smaczna i zdrowa w każdym wieku
Herbata, zwłaszcza zielona, to napój, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Z badań wynika, że picie co najmniej 3. filiżanek herbaty dziennie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, co wynika z obecności polifenoli. Podobna dawka może też o 20 proc. obniżać ryzyko cukrzycy typu 2.
Herbata spożywana w rozsądnych ilościach jest napojem nieszkodliwym. Jej negatywne skutki mogą wystąpić dopiero przy zbyt dużej ilości w diecie. Wynika to z nadmiaru zawartej w herbacie kofeiny.
Herbatę można wzbogacić o wiele dodatków. W Polsce najchętniej dodajemy do herbaty cukier, miód i cytrynę. Te dwa ostatnie składniki są szczególnie popularne w okresie niższych temperatur, ponieważ rozgrzewają i pozytywnie wpływają na odporność.
Jesienią i zimą warto przygotować jednak nieco inny napój na bazie herbaty. Pyszna herbata zimowa dobrze nas rozgrzeje i wzmocni, a jej aromat wprowadzi do domu świąteczny nastrój.
Po kremy na zmarszczki idź do Hebe. Drugi dostaniesz za złotówkę Tyle zapłacimy za przegląd auta. Duża podwyżka coraz bliżejPrzepis na herbatę zimową - składniki
By przygotować smaczną zimową herbatę, potrzebne będą te składniki:
- napar z herbaty czarnej lub czerwonej - 1 kubek, ok. 300 ml
- goździki - 3-4 sztuki,
- pomarańcza - 1 plasterek,
- imbir - 1 plasterek,
- cynamon - 1 laska,
- miód - 1 łyżeczka.
Przepis na herbatę zimową - przygotowanie
Do gorącego naparu z herbaty dodaj pomarańczę z umytą, sparzoną skórką, starty imbir, goździki i laskę cynamonu. Wymieszaj. Miód dodajemy, kiedy napar przestygnie, aby zachował prozdrowotne właściwości.