Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Wszyscy zachwycają się tymi cynamonkami. Dodaję do nich popularne warzywo
Magdalena Cichocka
Magdalena Cichocka 13.08.2024 15:40

Wszyscy zachwycają się tymi cynamonkami. Dodaję do nich popularne warzywo

cynamonki
fot. Canva/Jennifer_Sharp

W ostatnim czasie cynamonki podbiły serca Polaków, a w sieci mnożą się kolejne przepisy na ten słodki specjał. Jedna z internautek pochwaliła się, że dodaje do nich warzywo. Choć to połączenie może wydawać się bardzo odważne, warto przekonać się do potrawy, wykonując ją własnoręcznie. 

Polacy pokochali cynamonki

Bułki cynamonowe, potocznie nazywane cynamonkami, oryginalnie pochodzą ze Szwecji. Kraj ten słynie z wypieku i mówi się, że to właśnie w Skandynawii można zjeść najsmaczniejszą bułkę cynamonową. W tamtym miejscu nazywają się Cinnamon Roll albo Cinnamon Buns, z powodu charakterystycznego zwinięcia ciasta. 

Najczęściej wykonane są z miękkiego i niebywale sprężystego ciasta drożdżowego, wypełnionego cynamonowym nadzieniem, wykonanym na palonym maśle. Nie można zapomnieć również o charakterystycznej, lukrowej polewie. Całość stanowi prawdziwą ucztę, a wiele osób decyduje się je przyrządzać samodzielnie w domu. 

cynamonki
fot. Canva/Olga Mazyarkina
Zmiany w Biedronce. Wszystko przez święto Matki Boskiej Zielnej W Action za 6,95 zł. Wygładza zmarszczki jak drogi krem

Cynamonki z dodatkiem warzywa

W sieci znajdziemy wiele przepisów na cynamonki, jednak jeden z nich przykuwa szczególną uwagę. Mowa o cynamonkach, w których nadzieniu pojawiła się cukinia

Autorka nagrania poinformowała, że sezon na cukinie w pełni i warzyw ma aż nadmiar, dlatego postanowiła dodawać je wszędzie, nawet do słodkiego ciasta. Decyzja ta okazała się strzałem w dziesiątkę, a swoim pomysłem udowadnia, jak wszechstronne potrafią być warzywa. Jak je zatem przyrządzić?

Przepis na cynamonki z cukinią

Autorka przepisu twierdzi, że cukinii nie czuć w cynamonkach, za to dzięki niej ciasto jest wilgotne i miękkie. Warzywo trafiło do nadzienia, razem z cukrem, cynamonem i masłem. 

Ciasto zaś przygotowała tak, jak robi się to klasycznie, czyli:

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 2 saszetki drożdży instant (14 g) lub 50 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.

Nadzienie:

  • 70 g masła,
  • 3 łyżki mielonego cynamonu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • starta cukinia.
     

Nagranie z cynamonkami z cukinii zobaczycie poniżej:

@biedanizm

Ok, dziś od razu lecimy do przepisu, bo zabrakło mi znaków i musiałam pousuwać głupoty 🙄 Składniki na ciasto drożdżowe: - 7g suchych drożdży (1 opakowanie) - 5 łyżek cukru (można dać mniej) - 250 ml ciepłej wody (nie gorącą) - 400-500 g mąki pszennej - 5-7 łyżek oleju Przygotowanie: Bierzemy miskę, wrzucamy suche drożdże i cukier. Zalewamy to ciepłą wodą, mieszamy, mieszamy i jak uznamy, że wymieszane, to dodajemy stopniowo mąkę. Dodajemy trochę - mieszamy. Potem więcej, mieszamy, zagniatamy i tak do skutku. Aż to co mamy w łapach w miarę zacnie przypominać ciasto.🫠 No i co, powiem Wam, że im dłużej zagniatamy, tym lepiej, ale kim ja jestem, żeby mówić Wam jak żyć. W międzyczasie dodajemy olej. Znów zagniatamy. Jak ciasto się cały czas na maksa klei, to dodajemy trochę mąki, ale bez przesady z tą mąką, bo wyjdzie twarde😭 Ciasto formujemy w kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na conajmniej 1h. Składniki na środeczek: - 1 cukinia (wielkości sklepowej) - 2 porządne łyżki cynamonu - 30 g masła roślinnego lub od biedy oleju - 4 łyżki cukru Przygotowanie: Najlepiej jest cukinię obrać, a potem zetrzeć na tarce. Wtedy konsystencja jest o wiele lepsza, ale mi się nie chciało, więc ja starłam ze skórką. „Masełko” roztapiamy na patelni, chyba że jest fajne mięciutkie, to nie trzeba. Odciskamy startą cukinię z nadmiaru wody. Dodajemy cukier, cynamon, masło i dokładnie mieszamy. Po godzinie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość. Podsypujemy blat mąką, wykładamy ciasto z miski i jako tako zagniatamy ponownie. Rozwałkowujemy na prostokat. Nie za cienko, tak powiedziałabym na 0,5-1cm. Na ciasto wykładamy cukiniowo-cynamonowy wynalazek zostawiając od jednego brzegu około 5 cm ciasta. Zwijamy w rulon kończąc na brzegu gdzie nie ma farszu. Tniemy na ok. 8-10 równych części. Układamy na blaszcze lub w naczyniu żaroodpornym. Możemy dodatkowo posypać cukrem. Możemy zostawić jeszcze na ok. 1h, żeby ciasto dodatkowo podrosło, ale nie trzeba. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół, może być też termoobieg i pieczemy ok. 20-30 minut. Muszą być ładnie zarumienione Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i wpierrr🫶🏽

♬ Everybody Wants To Rule The World X Electric Love - darcy stokes