5 zasad uważnego jedzenia. Dzięki nim szybciej poczujesz sytość
Jak jeść, by nie przesadzić z porcjami, a jednocześnie poczuć sytość? Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zwracają uwagę, że ważna jest nie tylko dieta, ale też sposób jedzenia posiłków. Jednym ze sposobów na zdrowe i mądre spożywanie dań jest tzw. “uważne jedzenie”. Rządzi się to swoimi zasadami. Warto je poznać!
"Uważne jedzenie" pomaga w zdrowej diecie
Czym jest tzw. “uważne jedzenie”?
Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, to świadome spożywanie posiłku , podczas którego cała uwaga poświęcona jest wyłącznie tej czynności. Taki sposób jedzenia ma wiele zalet. Nie tylko pozwala bardziej cieszyć się smakiem potraw, ale też pomaga w kontrolowaniu wielkości porcji i prawidłowym trawieniu. Dzięki “uważnemu jedzeniu” często nawet jedząc mniejsze porcje poczujemy sytość .
Jak zatem zacząć świadomie i uważnie jeść? Jest 5 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.
Uważne jedzenie: pamiętaj o pięciu zasadach
Jak radzą eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, warto pamiętać o pięciu zasadach uważnego i niespiesznego spożywania posiłków . Oto one:
- Zanim sięgniesz po jedzenie daj sobie chwilę na przemyślenie potrzeb swojego organizmu co do jedzenia. Zastanów się czy aby na pewno jesteś głodny, czy też po prostu masz ochotę na przekąskę dla smaku.
- Zadbaj o odpowiednie warunki do jedzenia. W czasie spożywania posiłku nie czytaj, nie oglądaj telewizji, nie korzystaj ze smartfona.
- Nie nakładaj od razu pełnego talerza. Zrób dokładkę, jeżeli poczujesz, że tego potrzebujesz.
- Jedz powoli, a nawet w czasie jedzenia zrób sobie krótką przerwę, odkładając na bok sztućce.
- W trakcie jedzenia i po posiłku daj sobie chwilę na przemyślenie, czy twoje potrzeby zostały zaspokojone i czy jesteś już najedzona/-y.
Eksperci przypominają także, że dla zdrowia korzystne jest zakończenie posiłku z uczuciem najedzenia, lecz nieprzejedzenia. Tak, by nie odczuwać dyskomfortu.
Jak nauczyć się "uważnego jedzenia"?
Czas, w którym stajemy się najedzeni i syci zależy nie tylko od objętości i składu naszego posiłku, ale także od sposobu, w jaki jemy. To dlatego warto zwrócić uwagę nie tylko na dietę, ale także na samo jedzenie.
Jak podsumowują eksperci, nauka “uważnego jedzenia” wymaga czasu i cierpliwości. Nie od razu będzie nam łatwo zerwać ze starymi nawykami, np. z jedzeniem podczas oglądania telewizji czy czytania.
Jak jednak przypominają, korzyści płynące z świadomego spożywania posiłków są istotne dla poprawy i utrzymania dobrego stanu zdrowia i samopoczucia.