Chłodnik z PRL na zsiadłym mleku. Kwaśny i ożywczy obiad na upał
To najlepszy pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik zrobiony według przepisu z PRL ma same zalety. Po pierwsze jest zupą kwaśną i orzeźwiającą, a po drugie - bardzo zdrową. Jego sekret tkwi w zsiadłym mleku oraz soku z ogórków kwaszonych. Przygotujesz go błyskawicznie.
Chłodnik jak z PRL. Babciny przepis na pyszną zupę
Przepis na chłodnik ze zsiadłym mlekiem znaleźliśmy w książce kucharskiej z lat 70.
Składniki:
- 25 dag śmietany
- 0,5 litra kwaśnego mleka
- 0,25 litra kwasu z ogórków kwaszonych
- 15 dag ogórków świeżych
- szczypiorek
- koperek
- 15 dag buraków lub botwiny
- 2 jajka
- kilka listków szczawiu
- sól
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, śmietanę i sok z ogórków kwaszonych. Dodajemy obgotowane i posiekane listki szczawiu i buraków, pokrojony ogórek. gotowane na twardo i pokrojone w cząstki jajka oraz posiekany szczypiorek i koperek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą.
Tak przygotowany chłodnik wstawiamy jeszcze do lodówki. Podajemy po schłodzeniu.
Czy zsiadłe mleko do chłodnika można zrobić w domu?
Dziś zsiadłe mleko trudno zrobić jest samodzielnie. To dlatego, że wyrabia się je z mleka niepasteryzowanego, które właściwie nie ma już w sklepach . By cieszyć się dobrym zsiadłym mlekiem do chłodnika, najłatwiej będzie znaleźć je na sklepowych półkach.
Zsiadłe mleko to same zalety dla zdrowia. Także w chłodniku
Zsiadłe mleko zawiera korzystną dla organizmu mikroflorę. Zachowuje też większość składników odżywczych zwykłego mleka , takich jak białko, wapń, witaminy i minerały.
Zsiadłe mleko, podobnie jak maślanka czy kefir:
- obniża ryzyko chorób krążeniowo-sercowych,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- działa przeciwzapalnie,
- zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy,
- kontroluje poziom cholesterolu.
Warto dodać je do codziennego menu. Osoby po 50. roku życia powinny pić minimum dwie szklanki mleka dziennie , o ile nie mają nietolerancji pokarmowych.