Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Czujesz gorzki smak, jedząc cukinię? O tym musisz wiedzieć
Magdalena Cichocka
Magdalena Cichocka 28.09.2024 14:31

Czujesz gorzki smak, jedząc cukinię? O tym musisz wiedzieć

cukinia
fot. Canva/Pexels

Cukinia to jedno z uniwersalnych warzyw, po które chętnie sięgają Polacy. Jest stosunkowo łatwe w uprawie, a dodatkowo można je kupić w prawie każdym sklepie. Co robić, jeśli podczas jedzenia wyczujemy jej gorzki smak? O tym powinien wiedzieć każdy. Zagrożenie może być ogromne.

Polacy uwielbiają cukinię

Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, po które chętnie sięgają Polacy. W sezonie letnim dostępna jest w prawie każdym sklepie i nie jest drogim produktem. Ponadto bez problemu można wyhodować ją samodzielnie w ogrodzie lub na działce, gdyż nie ma wysokich wymagań.

Z cukinii z powodzeniem można zrobić placki, zupę, a nawet makaron. Jest świetnym dodatkiem do dań z makaronem i ryżem. Z kolei dla odważniejszych polecamy cynamonki z dodatkiem cukinii. Przepis na to nietuzinkowe danie znajdziecie TUTAJ.

cukinia
fot. Canva/bhofack
Koszmarne wieści od gwiazdy TVN. Ma najrzadszego raka z możliwych. Na wywiad przyszedł z aparaturą Tak zmienił się posterunkowy z "Rodziny zastępczej". Mamy jego najnowsze zdjęcie

Gorzki smak cukinii

Zdarza się jednak, że podczas jedzenia cukinii możemy poczuć wyraźnie gorzki smak. Nie można tego lekceważyć. Okazuje się bowiem, że za gorzkość odpowiada substancja o nazwie kukurbitacyna. Może ją zawierać nie tylko cukinia, ale również inne dyniowate warzywa. Zjedzenie jej może skutkować zatruciem. Najczęstszymi objawami są:

  • nudności, 
  • wymioty, 
  • bóle brzucha, 
  • osłabienie, 
  • biegunka,
  • bóle głowy, 
  • złe samopoczucie, 
  • wypadanie włosów na całym ciele.

Warto zaznaczyć, że ostatni objaw zdarza się bardzo rzadko. Przypadki te zostały opisane w 2018 roku w "JAMA Dermatology" przez doktora Philippe Assouly.

Co zrobić z gorzką cukinią?

Należy podkreślić, że jakakolwiek obróbka termiczna cukinii nie wpłynie na usunięcie czy nawet zmniejszenie ilości kukurbitacyny. 

Obróbka termiczna nie rozkłada toksyny. Nie należy zatem spożywać gorzkich roślin dyniowatych, bo poza dolegliwościami żołądkowymi, jak już pisałem wcześniej, mogą spowodować łysienie - napisał na Facebooku lekarz Tomasz Rezydent. 

Podkreślił również, że sam niegdyś zatruł się cukinią. Nie chcąc sprawić przykrości żonie, zjadł gorzkie placki, mimo że czuł niepokojący smak. Skutkowało to bólem brzucha, poceniem się i biegunką.