Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Dietetyczka radzi, jak gotować ziemniaki. Jedna zmiana, a są dużo zdrowsze
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 29.10.2024 11:22

Dietetyczka radzi, jak gotować ziemniaki. Jedna zmiana, a są dużo zdrowsze

None

Ziemniaki to “pusty” dodatek do diety i zwykły wypełniacz żołądka - często można spotkać się z taką obiegową opinią na temat tego warzywa. Warto obalić ten mit, bo ziemniaki mogą być niezwykle cennym i wartościowym dodatkiem do diety. Kluczowe jest ich odpowiednie przygotowanie. Jedna zmiana w tej rutynie sprawi, że ziemniaki będą jeszcze zdrowsze.

Ziemniaki: warzywo o wielu zaletach dla zdrowia

Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo na całym świecie. Pasują do bardzo wielu potraw, ale nie są tylko i wyłącznie smacznym dodatkiem do diety. To, wbrew obiegowej opinii, są zdrowe i zawierają wiele cennych składników odżywczych. To m.in.:

  • skrobia
  • witamina C, 
  • witamina B6
  • potas,
  • błonnik.

Składniki obecne w ziemniakach pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, dostarczają elementów ważnych dla zdrowia serca i regulacji ciśnienia krwi, a nawet pomagają w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Kluczowy jest jednak sposób ich przygotowania i podania. Dietetyczka zdradziła, jak gotować ziemniaki, by wycisnąć z nich jak najwięcej cennych składników dla zdrowia.

Włóż do lodówki gąbkę. Prosta sztuczka, a uciążliwy problem znika Włosy siwieją zbyt szybko. To może być niedobór kwasu pantotenowego

Gotuj ziemniaki tylko w ten sposób. Będą dużo zdrowsze

By ziemniaki zachowały jak najwięcej swoich wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych, trzeba zrezygnować z ich obierania. Ziemniaki gotowane lub pieczone razem ze skórką będą dużo zdrowsze - radzi mgr inż. Małgorzata Mękus z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Wbrew obiegowej opinii, skórki ziemniaków nadają się do jedzenia. Zawierają dużo błonnika, pomogą w szybszym zaspokojeniu apetytu, są bogate w witaminy C i B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, jod.

Nie obierajmy więc ziemniaków ze skórki, jeżeli chcemy poprawić ich wartości odżywcze i wzmocnić swoją odporność poprzez lepszą dietę. To jednak oczywiście nie jedyny sposób na podbicie zalet ziemniaków.

Jak obniżyć kaloryczność ziemniaków? Jest jeden łatwy sposób

Jak podkreśla dietetyczka, jest jeszcze jeden sposób na to, by sprawić, że ziemniaki będą mniej kaloryczne.

W ziemniakach znajduje się znaczna ilość skrobi, która pod wpływem obróbki termicznej zaczyna kleikować dzięki czemu jest całkowicie i szybko trawiona. Jeżeli ziemniaki po ugotowaniu szybko schłodzimy, np. wstawiając je do lodówki, to zawarta w nich skrobia ulegnie retrogradacji i obniży się jej strawność, a więc przejdzie w formę skrobi opornej. Ze skrobi w takiej formie nasz organizm nie jest w stanie pozyskać energii, gdyż jest ona oporna na działanie enzymów trawiennych - radzi mgr inż. Małgorzata Mękus z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Pamiętajmy też o roli dodatków do ziemniaków. Jeżeli przyrządzamy np. puree ziemniaczane, zamiast dużej ilości masła i śmietany można dodać niewielką ilość mleka.