Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Patent babci na pulchny i wilgotny sernik. Ugotuj i dodaj do masy serowej
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 25.08.2024 10:44

Patent babci na pulchny i wilgotny sernik. Ugotuj i dodaj do masy serowej

Sernik z ziemniakami
Fot. Canva/NatashaPhoto

W PRL często piekło się sernik z nietypowym dodatkiem. Dzięki temu zawsze wychodził pulchny, wilgotny, i dłużej zachowywał świeżość. Ten babciny patent na przepyszny sernik o unikalnej teksturze to dodanie do masy serowej ugotowanych ziemniaków. Podajemy przepis prosto z książki kucharskiej z PRL.

Sernik z ziemniakami. Za ten przepis babcia zasługuje na medal

Jeżeli nie przyrządzaliśmy dotąd sernika z dodatkiem ziemniaków, ten babciny przepis może wydawać się nietypowy. Warto jednak przekonać się do tego patentu, bo masa serowa zyskuje dzięki niemu wilgotną i pulchną teksturę.

Składniki na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 1/3 paczki proszku do pieczenia
  • 8 dag cukru pudry
  • 8 dag masła
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki śmietany

Składniki na masę serową:

  • 0,5 kg twarogu
  • 0,3 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag masła
  • 5 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 3 dag rodzynek
  • wanilia
  • skórka pomarańczowa

Gdy wszystko mamy gotowe, możemy brać się za przyrządzanie sernika z ziemniakami.

Projekt bez nazwy - 2024-08-25T103659.121.jpg
Fot. Canva/Pixelshot
Wystarczy jedna łyżka codziennie przed śniadaniem. To zdrowotna bomba Babcina surówka z cykorii do obiadu. Taką robiło się w PRL

Sernik z ziemniakami jak w PRL. Przygotowanie ciasta i sera

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników ciasta. Zagniatamy je i dzielimy: 2/3 ciasta należy rozwałkować, wyłożyć nim dno blachy lub tortownicy, pokłuć widelcem i podpiec, aż ciasto będzie miało kremowy kolor.

Projekt bez nazwy - 2024-08-25T103753.076.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk

Przygotowanie masy serowej:

Ser mielimy, masło ucieramy na pulchną masę, dodajemy kolejno żółtka, przesiany cukier oraz ser. Ziemniaki gotujemy i przecieramy na tarce. Dodajemy do masy. Z białek bijemy pianę i wykładamy na masę serową. Dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, wanilię i odrobinę soli. Lekko mieszamy i wykładamy na podpieczone wcześniej ciasto. 

Sernik można przybrać kratką zrobioną z pozostałego ciasta. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach.

Sernik babci z ziemniakami. Dodatek do pysznego deseru

Sernik z ziemniakami jest wilgotny i puszysty: doskonale smakuje ze słodkim sosem karmelowym, który wyraziście podkreśli jego delikatny smak.

Projekt bez nazwy - 2024-08-25T103857.777.jpg
Fot. Canva/NatashaBreen

By przygotować sos karmelowy do sernika, będziemy potrzebować:

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%

Do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po dnie. Podgrzewamy i czekamy, aż zacznie się rozpuszczać. Gdy zyska brązowy kolor, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy masło. Mieszamy, aż rozpuści się i połączy z cukrem. Mieszamy. Wyłączmy ogień, dodajemy śmietankę i mieszamy na jednolitą masę.

Polewamy sosem cały sernik lub dodajemy na pokrojone już porcje przed podaniem.