Jajka a ryzyko cukrzycy. Smakosze muszą pamiętać o jednym
Czy jedzenie jajek powoduje, że rośnie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2? Zbadali to naukowcy zajmujący się żywieniem. Okazuje się, że smakosze jajek muszą koniecznie pamiętać o przestrzeganiu jednej zasady.
Cukrzyca a jajka w diecie. Naukowcy zbadali wpływ
Na temat wpływu jedzenia jajek na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 krąży wiele mitów. Sprawie przyjrzeli się badacze.
W 2017 roku zespół badaczy z Niemiec pod kierownictwem Lukas Schwingshackl opublikował podsumowanie dotychczasowych trzynastu badań analizujących związek między spożyciem jajek, a rozwojem cukrzycy typu 2. Wyniki tego przeglądu dotyczyły ponad 17 000 osób z cukrzycą typu 2 i ukazały się w międzynarodowym czasopiśmie European Journal of Epidemiology - czytamy w raporcie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Do jakich wniosków doszli naukowcy? To dobre wiadomości dla osób, które nie chcą rezygnować z jedzenia jajek. Jest tylko jedno “ale”.
Jajka a cukrzyca typu 2. Czy mogą zaszkodzić?
Badacze wykazali, że dotychczasowe wyniki badań nie dostarczyły jednoznacznych dowodów na zależność między ilością spożywanych jajek, a rozwojem cukrzycy typu 2 .
W badaniu porównano osoby, które prawie nie spożywały jajek z osobami spożywającymi średnio jedno jajka na dzień. Badacze sugerują, że spożycie jednego jajka dziennie jest bezpieczne i nie przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2 - podaje NCEZ.
Jak czytamy w analizie NCEZ, niektóre z badań zauważyły pewien związek z większym ryzykiem cukrzycy u osób, które spożywały więcej jajek. Badacze doszli jednak do wniosku, że problemem były w tym przypadku nie tyle jajka (spożywane umiarkowanie), ale dodatki do nich .
Np. w USA popularne są śniadania, w którym obok jajek spożywa się dodatkowo bekon czy kiełbaski , które istotnie przyczyniają się do wzrostu ryzyka dla zdrowia.
Jajka bezpieczne dla zdrowia. Jest jeden warunek
Można więc powiedzieć, że rozsądne spożycie jajek nie przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2 . Jest jednak jeden warunek. Ważne jest zwrócenie uwagi nie tylko na ich ilość, ale i formę, w jakiej spożywane są jajka (np. smażenie z dodatkiem tłuszczów nasyconych czy dodatek tłustych przetworzonych produktów mięsnych).