Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Masz ochotę na coś słodkiego? Chwyć ten owoc i ciesz się zdrowiem
Magdalena Cichocka
Magdalena Cichocka 10.08.2024 07:00

Masz ochotę na coś słodkiego? Chwyć ten owoc i ciesz się zdrowiem

daktyle
fot. Canva/Ika Rahma

Kiedy niespodziewanie najdzie cię ochota na coś słodkiego, warto sięgnąć po zdrowy substytut, który zaspokoi pragnienie, a jednocześnie nie wpłynie negatywnie na zdrowie tak bardzo, jak wysoko przetworzone, pełne cukru słodycze. Daktyle sprawdzą się idealnie, a także mogą posłużyć jako składnik zdrowego deseru lub ciasta. Jakie mają właściwości?

Daktyle zamiennikiem słodyczy

Daktyle są coraz popularniejsze w naszym kraju i można je kupić w kolejnych sklepach. Naturalnie rosną w Afryce i na Bliskim Wchodzie, gdzie mają idealne warunki do wzrostu. W Polsce najczęściej sprzedawane są w postaci suszonej i są to następujące odmiany: Medjool, Mazafati i Halawi.

Mają bardzo charakterystyczną teksturę, bowiem ich miąższ jest niezwykle gęsty i delikatnie ciągnący się. Stąd daktyle mają swoich przeciwników, a specyficzna konsystencja może nie przypaść wszystkim do gustu. Są bardzo słodkie, pożywne i zaspokajają ochotę na deser.

daktyle
fot. Canva/vm2002
ZUS wypłaca 1,3 tys. zł co miesiąc. Decyzja w 30 dni Kościół obleczono folią, wydano zakaz zbliżania się. Co się stało?

Właściwości daktyli

Daktyle są bogate w witamy i liczne składniki mineralne, ale przede wszystkim są źródłem potasu. To jedne z nielicznych owoców o tak wysokiej zawartości tego pierwiastka. W 100 jest około 600 mg tego pierwiastka. Dostarczają także miedzi, żelaza i magnezu, a z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych są również wysokoenergetyczne. Mają również sporo błonnika, dlatego korzystnie wpływają na pracę jelit.

Z powodu wysokiej zawartości cukru nie poleca się daktyli cukrzykom oraz osobami z zaburzeniami glikmii czy insulinoopornością. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku osób otyłych, borykających się z trudnościami w utrzymaniu zdrowej wagi lub problemami z utratą kilogramów. 

Jak jeść daktyle?

Po daktyle śmiało można sięgać jako formę przekąski lub słodki dodatek do deserów, ciast, sałatek, musli czy kasz. Inną formą jest również sparzenie ich, pozbycie się skórki i zblendowanie na gładką masę. Tak przygotowana polewa będzie świetnym dodatkiem do naleśników, ciast czy nawet pieczywa. 

Popularnym zamiennikiem zwykłego cukru jest także syrop z daktyli, który wspaniale smakuje w połączeniu z kawą lub herbatą. To zdrowsza alternatywa, która oprócz słodkiego smaku dostarcza wielu witamin i minerałów. 

daktyle
fot. Canva/svetkor