Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Najlepsza kapusta kiszona według Bosackiej. W sklepach kupuje tylko taką
Łukasz Jadaś
Łukasz Jadaś 28.08.2024 09:46

Najlepsza kapusta kiszona według Bosackiej. W sklepach kupuje tylko taką

Katarzyna Bosacka
Fot. KAPiF/Canva

Trudno o bardziej popularny dodatek do tradycyjnych polskich dań. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjada każdego roku ok. 6 kg kapusty kiszonej. To dobrze, bo w codziennej diecie stanowi bardzo cenne źródło witamin i substancji mineralnych. Trzeba jednak wiedzieć, jak wybrać dobrą kapustę kiszoną, by nie była tylko smaczna, ale i zdrowa. Cenną radę ma Katarzyna Bosacka.

Kapusta kiszona to skarbnica zdrowia. Warto jeść dużo i często

Kapusta kiszona to tradycyjny produkt kuchni polskiej. Jest to warzywo, które ma najdłuższą tradycję konserwowania.

Kapusta kiszona jest bardzo wartościowa zdrowotnie. Porcja, jaką z reguły podaje się do obiadu, zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto jest bogata w witaminę B i K, kwasy pantotenowe oraz składniki mineralne.

Projekt bez nazwy - 2024-08-28T093943.502.jpg
Fot. Canva/SolidColours

Posiada nieocenione właściwości lecznicze. Jest poza tym niskokaloryczna, nie zawiera tłuszczu, ale szybko zaspokaja głód. Wspomaga trawienie i oczyszcza jelita.

O tym, jaka kapusta kiszona będzie najlepsza, opowiedziała Katarzyna Bosacka - znana dziennikarka zajmująca się zdrowym żywieniem.

Drobna formalność, a ułatwia życie seniorom. Złóż wniosek ZUS PEL Sposób na puszyste naleśniki. Tak w PRL-u robiły je nasze babcie

Najlepsza kapusta kiszona. Taką wybiera Katarzyna Bosacka

Katarzyna Bosacka w jednej ze swoich książek radzi, jak wybrać w sklepie najlepszą kapustę kiszoną. Czego się dowiadujemy?

Trzeba zwrócić uwagę, czy kupujemy kapustę kiszoną, w której proces kiszenia przebiegał samoczynnie, naturalnie przez wiele dni, czy raczej kapustę przemysłowo kwaszoną, w której bakterie zostały sztucznie zaszczepione i przez to jest ona uboższa w składniki odżywcze.

Jak podkreśla Katarzyna Bosacka, zdarza się, że kapusta jest zakwaszana octem albo kwasem cytrynowym. To sztuczka producentów, by szybciej uzyskać gotowy produkt.

Projekt bez nazwy - 2024-08-28T094048.488.jpg
Fot. Canva/Kwerensia

Jaka kapusta będzie zatem najlepsza zdaniem ekspertki? Najlepiej kupować kapustę kiszoną prosto z beczki. Nie powinna mieć żadnych dodatków poza solą. Jeżeli jednak skazani jesteśmy na kapustę w workach foliowych, warto sprawdzić jej skład. Nie powinna mieć konserwantów, które zabijają dobroczynne bakterie probiotyczne.

Kapusta kiszona z Lidla i Biedronki. Czy ma dobry skład?

Czy kapusta kiszona dostępna w popularnych supermarketach jest zdrowa? Niestety, w Biedronce czy Lidlu na próżno można szukać kapusty kiszonej w beczkach. W tak dużych sklepach byłoby to mało praktyczne rozwiązanie.

Sprawdziliśmy jednak składy dostępnych tam kapust kiszonych w opakowaniach foliowych.

Okazało się, że zarówno kapusta kiszona najczęściej dostępna w Lidlach i Biedronkach Biedronki ma w składzie wyłącznie kapustę i sól. Czasami zdarzają się kapusty z dodatkiem marchewki lub kminku. Są zatem dobrą alternatywą dla kapust kiszonych w beczkach.