Najlepsza kapusta kiszona według Bosackiej. W sklepach kupuje tylko taką
Trudno o bardziej popularny dodatek do tradycyjnych polskich dań. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjada każdego roku ok. 6 kg kapusty kiszonej. To dobrze, bo w codziennej diecie stanowi bardzo cenne źródło witamin i substancji mineralnych. Trzeba jednak wiedzieć, jak wybrać dobrą kapustę kiszoną, by nie była tylko smaczna, ale i zdrowa. Cenną radę ma Katarzyna Bosacka.
Kapusta kiszona to skarbnica zdrowia. Warto jeść dużo i często
Kapusta kiszona to tradycyjny produkt kuchni polskiej. Jest to warzywo, które ma najdłuższą tradycję konserwowania.
Kapusta kiszona jest bardzo wartościowa zdrowotnie. Porcja, jaką z reguły podaje się do obiadu, zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto jest bogata w witaminę B i K, kwasy pantotenowe oraz składniki mineralne.
Posiada nieocenione właściwości lecznicze. Jest poza tym niskokaloryczna, nie zawiera tłuszczu, ale szybko zaspokaja głód. Wspomaga trawienie i oczyszcza jelita.
O tym, jaka kapusta kiszona będzie najlepsza, opowiedziała Katarzyna Bosacka - znana dziennikarka zajmująca się zdrowym żywieniem.
Drobna formalność, a ułatwia życie seniorom. Złóż wniosek ZUS PEL Sposób na puszyste naleśniki. Tak w PRL-u robiły je nasze babcieNajlepsza kapusta kiszona. Taką wybiera Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka w jednej ze swoich książek radzi, jak wybrać w sklepie najlepszą kapustę kiszoną. Czego się dowiadujemy?
Trzeba zwrócić uwagę, czy kupujemy kapustę kiszoną, w której proces kiszenia przebiegał samoczynnie, naturalnie przez wiele dni, czy raczej kapustę przemysłowo kwaszoną, w której bakterie zostały sztucznie zaszczepione i przez to jest ona uboższa w składniki odżywcze.
Jak podkreśla Katarzyna Bosacka, zdarza się, że kapusta jest zakwaszana octem albo kwasem cytrynowym. To sztuczka producentów, by szybciej uzyskać gotowy produkt.
Jaka kapusta będzie zatem najlepsza zdaniem ekspertki? Najlepiej kupować kapustę kiszoną prosto z beczki. Nie powinna mieć żadnych dodatków poza solą. Jeżeli jednak skazani jesteśmy na kapustę w workach foliowych, warto sprawdzić jej skład. Nie powinna mieć konserwantów, które zabijają dobroczynne bakterie probiotyczne.
Kapusta kiszona z Lidla i Biedronki. Czy ma dobry skład?
Czy kapusta kiszona dostępna w popularnych supermarketach jest zdrowa? Niestety, w Biedronce czy Lidlu na próżno można szukać kapusty kiszonej w beczkach. W tak dużych sklepach byłoby to mało praktyczne rozwiązanie.
Sprawdziliśmy jednak składy dostępnych tam kapust kiszonych w opakowaniach foliowych.
Okazało się, że zarówno kapusta kiszona najczęściej dostępna w Lidlach i Biedronkach Biedronki ma w składzie wyłącznie kapustę i sól. Czasami zdarzają się kapusty z dodatkiem marchewki lub kminku. Są zatem dobrą alternatywą dla kapust kiszonych w beczkach.