Najlepsza ryba na grilla, a Polacy wolą pstrągi. Rozpływa się w ustach
Ryba na grilla musi być przede wszystkim świeża. O rzuceniu na ruszt mrożonek, takich jak pangi czy miruny, możemy zapomnieć. Rozpadną się, stracą swoją teksturę i będą niesmaczne. Trzeba więc sięgnąć po świeże ryby, a z grillem bardzo “lubi się” dorada. Nie dość, że jest smaczna, to kryje w sobie skarbnicę zdrowia.
Jaka ryba najlepsza na grilla? Dorada to wybór idealny
W tym sezonie grillowym trzeba koniecznie spróbować dorady. Będzie to smaczna odmiana po popularnych łososiach, halibutach czy pstrągach, które często lądują na polskich rusztach. Za doradą przemawiają nie tylko walory smakowe.
Mięso dorady jest soczyste i ma lekko słodki posmak. Ma przyjemną teksturę, jest lekko kruche i wręcz rozpływa się w ustach. Grill wydobywa z dorady pełnię smaku, a zdaniem wielu mistrzów kuchni ta forma przygotowania jest w przypadku dorady najlepsza.
Na doradę warto jednak zdecydować się także ze względu na wartości odżywcze.
Trochę ogórek, trochę melon. Przepyszny dodatek do lekkiego obiadu Najzdrowszy chleb z Lidla. Piekarnie mogą zazdrościćDorada: skarbnica zdrowia prosto z grilla
Dorada jest dobrą rybą na grilla także dlatego, że jest bardzo bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co pomaga w obniżeniu złego cholesterolu i wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego. Pod tym względem biję na głowę np. popularnego i lubianego halibuta. A to nie jedyne prozdrowotne zalety dorady. Znajdziemy w niej wyjątkowo dużo:
- witaminy B6,
- witaminy B12,
- witaminy D3,
- fosforu,
- żelaza,
- selenu,
- potasu.
Skład i wartości odżywcze dorady sprawiają, że będzie to ryba idealna w diecie osób zmagających się z np. miażdżycą czy chorobami układu krążenia. Dorada jest też dobrym wyborem, jeżeli liczymy kalorie. Zaliczana jest do ryb chudych, a grillowanie sprawia, że o nadmiar tłuszczu nie musimy się martwić. W 100 gramach dorady znajdziemy tylko ok. 120 kalorii.
Przyprawy do dorady na grilla: jakie wybrać?
Wybór dobrej ryby na grilla to jedno, a jak podbić jej smak podczas grillowania? Dorada nie wymaga zbyt wielu przypraw, ale drobny dodatek pomoże wydobyć jej naturalne walory. To warto wiedzieć, zanim przyprawimy doradę:
- Mieszanki przyprawowe ("grillowe") nie są typowymi przyprawami, bowiem oprócz naturalnych składników zawierają w swoim składzie najczęściej sól, cukier, aromaty, a także E dodatki takie jak np. regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku oraz substancje konserwujące.
- Typowe przyprawy jedno- lub wieloskładnikowe nie zawierają innych środków spożywczych, w tym soli czy cukru, oraz nie mogą zawierać regulatorów kwasowości, ani wzmacniaczy smaku ani konserwantów.
- Wykaz składników zawsze podawany jest w kolejności malejącej. W tego typu produktach sól często wymieniana jest na pierwszej pozycji, co oznacza, że jest jej najwięcej w produkcie – sprawdź, aby nie przesolić dania.
Najlepiej przyprawić doradę odrobiną "czystych" ziół i unikać gotowych mieszanek przypraw. Są z reguły bardzo intensywne i stłamszą jej smak. Pasować będzie odrobina natki pietruszki albo bazylii. Warto spróbować też dodać rybie nieco świeżości: dla przełamania smaku dodajmy kilka kropel z soku cytryny.