Ta ryba to prawdziwe źródło witaminy D. Chociaż nie cieszy się zbyt dużą popularnością, powinna zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach, ze względu na swoje wartości odżywcze i najmniejszą zawartość rtęci.
Prawie wszystkie ryby, a także skorupiaki i mięczaki, zawierają cenne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3. Są jednak gatunki, które szczególnie warto włączyć do diety, bo są bardzo bogate w ten prozdrowotny składnik. Po jedną z tych ryb Polacy sięgają zdecydowanie zbyt rzadko.
Łupacz to jedna z najzdrowszych ryb dostępnych na polskim rynku. Wciąż jest jednak mało znana i stosunkowo rzadko pojawia się na naszych talerzach. A to duży błąd, bo zawiera szereg cennych składników odżywczych, a do tego świetnie smakuje. Teraz w Lidlu można ją kupić za 3,99 zł za 100 g.
Smakosze ryb powinni znaleźć w tym tygodniu najbliższy supermarket Dino. W ofercie sklepu pojawiła się smaczna ryba, pełna białka i cennych wartości odżywczych. Czernik, czyli dorsz czarny, dostępny jest w postaci mrożonej. Trzeba się pospieszyć, bo promocja trwa tylko do wtorku 16 lipca.
Ryba na grilla musi być przede wszystkim świeża. O rzuceniu na ruszt mrożonek, takich jak pangi czy miruny, możemy zapomnieć. Rozpadną się, stracą swoją teksturę i będą niesmaczne. Trzeba więc sięgnąć po świeże ryby, a z grillem bardzo “lubi się” dorada. Nie dość, że jest smaczna, to kryje w sobie skarbnicę zdrowia.
Sola jest uznawana za jedna z najsmaczniejszych ryb dostępnych na rynku. Niestety, łatwo ją pomylić z innym okazem, który nie tylko gorzej smakuje, ale ma też zdecydowanie mniej wartości odżywczych. Sprzedawcy nagminnie to wykorzystują i proponują klientom "fałszywą solę". Sprawdź, jak nie dać się nabrać.
Dietetycy twierdzą, że powinniśmy ją jeść przynajmniej raz w tygodniu, a smakosze chwalą za pyszny, delikatny smak. Ostrobok to morska ryba bogata w cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne. Problem może być tylko z zakupem. Gdy tylko w sklepach pojawią się świeże ostroboki, znikają z lodówek błyskawicznie. Wiadomo, skąd popularność tej niewielkiej ryby.
Jak wiadomo, każdy ma swój gust i to, co smakuje jednemu, niekoniecznie będzie odpowiadać komuś innemu. Faktem jest jednak, że są takie dania i smaki, które pasują większości z nas. Nie inaczej jest w przypadku ryb. Jak się okazuje, jest jeden gatunek ryby, który cechuje się wyjątkowo delikatnym i kruchym mięsem, ale przez Polaków wciąż jest niedoceniany. Chodzi o... solę.