Jedzenie z grilla może być zdrowsze. Wystarczy jedna drobna zmiana
Ciepła pogoda wyciąga ludzi z domu, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Przy takiej okazji często spotykamy się przy grillu i spożywamy potrawy przyrządzone w ten sposób. Aby nie narażać się na spożywanie toksycznych substancji, warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
Jak ograniczyć wnikanie szkodliwych związków do żywności podczas grillowania?
Podczas rozpalania grilla należy pamiętać, by nie dokładać podpałki i nie podlewać węgla płynną podpałką w czasie grillowania, ponieważ w ten sposób do żywności mogą wniknąć toksyczne związki. Mogą się pojawić również w sytuacji, gdy kiełbasa lub mięso są bezpośrednio narażone na płomienie, a kapiący tłuszcz spada na rozżarzone węgle. Wówczas dochodzi do wydzielania substancji o działaniu rakotwórczym.
Z kolei do wydzielania nitrozoamin dochodzi w sytuacji grillowania w wysokiej temperaturze mięs peklowanych lub wędzonych, do których produkcji zastosowano związki azotowe. Z tego powodu znacznie zdrowsze będzie mięso z grilla niż kiełbasa.
Nie tylko cukier i cytryna. Dodaj do herbaty i odkryj ją na nowo Eliksir młodości. Pij go codziennie, a stawy i jelita będą ci wdzięczneDlaczego warto zrezygnować z aluminiowych tacek?
Wiele osób dla ułatwienia sobie pracy podczas grillowania korzysta z metalowych tacek. W ten sposób jednak narażamy się na niebezpieczne związki. Jak wykazali naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia, folia aluminiowa jest bardzo szkodliwa i toksyczna dla organizmu.
Jeszcze gorsze działanie ma w sytuacji, gdy wykorzystujemy ją do podgrzewania potraw. Takie zachowanie sprzyja magazynowaniu się aluminium w kościach i mózgu. To natomiast może zwiększać ryzyko zachorowania na różne choroby, takie jak Alzheimer oraz osteoporoza. Ponadto aluminium może wywoływać nieodwracalne zaburzenia poznawcze i problemy z pamięcią.
ZOBACZ TEŻ: "Wnuki się brzydzą, a ja uwielbiam". Te dania z PRL nie mają dziś wzięcia
Podczas grilla aluminiowe tacki zastąp stalowymi
W Polsce natomiast panuje przeświadczenie, że korzystanie z aluminiowych tacek podczas grillowania jest korzystne dla zdrowia, ponieważ minimalizuje skapywanie tłuszczu na rozgrzane węgle. Wówczas wydzielają się bowiem toksyczne substancje. Natomiast w przypadku grilli innych niż węglowe zastosowanie tacek aluminiowych nie ma żadnego uzasadnienia poza wygodą.
Aluminium jest szczególnie niebezpieczne w przypadku grillowania jedzenia, które zawiera kwasy i sól, co często zdarza się w przypadku marynowanego mięsa.
Tacki aluminiowe lepiej zastąpić tackami stalowymi. Najlepiej, by były one wykonane ze stali szlachetnej lub żeliwa. Ponadto dzięki takiej decyzji wpłyniemy korzystnie na środowisko, ponieważ zrezygnujemy z korzystania z naczyń jednorazowego użytku, które po grillu trafiają do śmieci.