Najlepsza ryba, a Polacy prawie jej nie znają. Jest najzdrowsza i tania
O tym, że ryby powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, wiadomo nie od dziś. Dietetycy nieustannie przypominają o zawartych w nich cennych dla organizmu składnikach odżywczych. Jest jednak jedna ryba, na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Jeśli będziesz jeść ją regularnie, zauważysz istotne zmiany w kontekście zdrowia i samopoczucia.
Ryby dobre dla zdrowia. Bogactwo składników i minerałów
Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem - postaw na ryby! W codziennej diecie powinno ich być więcej niż np. czerwonego mięsa, które na dłuższą metę może niekorzystnie wpływać na organizm. Ryby zawierają szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych, dzięki którym organizm może pracować sprawnie i wydajnie. Chodzi m.in. o pełnowartościowe i wysoko przyswajalne białko, witaminy A, D, E i witaminy z grupy B, tłuszcze, żelazo, jod, wapń, magnez, potas, fluor czy selen, oraz niezwykle ważne kwasy omega 3.
Regularne jedzenie ryb może korzystnie wpłynąć na cholesterol, pracę serca i cały układ krążenia, ciśnienie krwi, a także na układ odpornościowy i nerwowy. Dzięki rybom łatwiej też chudnąć, bo po pierwsze: nie są one tuczące (pod warunkiem że nie smażysz ich na głębokim oleju), a do tego przyspieszają przemianę materii, jednocześnie zmniejszając apetyt. Jakby tego było mało, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację, a także neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalniając proces starzenia i poprawiając kondycję skóry i włosów.
Miętus najzdrowszą rybą. Musisz jej spróbować!
Zastanawiając się nad tym, jaką rybę wybrać pod uwagę należy wziąć nie tylko jej walory smakowe, ale również ilość zawartych w niej składników odżywczych. Niewątpliwie jednymi z najzdrowszych ryb są tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź), które zawierają najwyższe stężenie kwasów omega 3 - niezwykle ważnych w kontekście zdrowia. Jest jednak taka ryba, która wiedzie niekwestionowany prym w tym zaszczytnym gronie. To... miętus!
Miętus, zwany także Lota Lota to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny dorszowatych. Jest bardzo wrażliwa na zanieczyszczenia i ma wysokie wymagania tlenowe, dlatego spotkać ją można przede wszystkim w rzekach z czystą i szybko płynącą wodą oraz żwirowatym dnem. Dzięki temu nie wchłania do organizmu tak dużych ilości zanieczyszczeń jak inne ryby, w tym ryby morskie pełne są ołowiu i innych metali ciężkich, które znalazły się w wodach na skutek zanieczyszczenia środowiska.
Czytaj też: „Najgorsza ryba”, a Polacy ją uwielbiają. Ma ogrom ołowiu
Składniki odżywcze zawarte w miętusie. Dlaczego warto go jeść?
Miętus to prawdziwy przysmak na Mazurach, gdzie o niego najłatwiej. Zawiera ona szereg cennych składników odżywczych, takich jak białko, witamina A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, kwasy omega 3 oraz cynk. Zawarte w niej proteiny wspierają układ odpornościowy i przyspieszają regenerację tkanki mięśniowej.
Jakby tego było mało, miętus praktycznie nie ma ości! To świetne informacje dla wszystkich, którzy rezygnują z jedzenia ryb ze względu na trudności z usunięciem z nich ości. Nie wspominając już o jej delikatnym, łagodnym smaku z lekką nutką słodyczy (w smaku podobna nieco do dorsza). Miętusa można przygotować na wiele sposobów, przy czym lepiej jest zrezygnować ze smażenie na głębokim tłuszczu, który zniszczy część składników odżywczych.