Trochę ogórek, trochę melon. Przepyszny dodatek do lekkiego obiadu
Tego warzywa raczej nie znajdziemy w dyskontach i marketach. Lepiej poszukać go na małych bazarach i u lokalnych hodowców. W krajach śródziemnomorskich jest dużo bardziej popularny. A szkoda, bo ogórek melonowy subtelnie różni się w smaku od "zwykłego" ogórka i w czasie upałów jest świetnym dodatkiem do potraw i kanapek. Ostatnio doceniła go nawet zwyciężczyni "Master Chefa".
Ogórek jak melon. Jak smakuje ogórek melonowy?
Ogórek melonowy przypomina ogórka wyglądem, ale jeżeli chodzi o pochodzenie, to znacznie bliżej mu do melona.
Owoce są długie (potrafią mierzyć nawet blisko pół metra!), bez brodawek, pokryte są jasną, lekko omszoną skórką bez połysku. Ogórek melonowy ma też charakterystyczne "żeberka" na całej długości.
Ogórek melonowy smakiem przypomina mieszankę ogórka z wytrawnym melonem. Nie jest tak słodki jak melon. Jego miąższ jest też bardziej zwarty i nieco twardszy niż u "zwykłych" ogórków. Najlepiej smakuje jako młode warzywo.
Ogórek ten może stać się nietypowym warzywnym dodatkiem i atrakcyjną ozdobą każdego dania lub kanapki. Nadaje się na mizerię i kanapki oraz jako dodatek do zapiekanek lub sałatek.
Kulinarny serial TVP to ukryta perełka. Widzowie chcą kolejnych odcinków Czekolada po terminie. Czy można zjeść całą tabliczkę?Ogórek melonowy w kuchni zwyciężczyni Master Chefa
Dania z ogórkiem melonowym pochodzącym z ekologicznej uprawy wprowadziła ostatnio do menu swojej restauracji Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji "Mastera Chefa". Pochwaliła się tym na Instagramie.
Szefowa kuchni odniosła po programie wielki sukces. Ostatnio otworzyła we Wrocławiu już drugą restaurację - “Babę”, która podobnie jak jej pierwszy lokal ("Młoda Polka") cieszy się bardzo pozytywnymi recenzjami gości.
Ogórek melonowy: wartości odżywcze
Ogórki melonowe składają się w większości z wody (ok. 95-97 proc.). Choć nie są wielką skarbnicą witamin i minerałów, to stanowią doskonały i lekki dodatek do dań, zwłaszcza latem. W czasie upałów mogą być po prostu gotową i zdrową przekąską. Są niskokaloryczne. Znajdziemy w nich m.in.:
- witaminę C,
- kwas foliowy,
- witaminę A,
- witaminę K,
- wapń,
- magnez.
Wielką zaletą w czasie upałów jest też woda zawarta w ogórku melonowym. Taki dodatek do dania lub kanapki poprawia nawodnienie organizmu.
Ogórek melonowy sprawdzi się też nawet lepiej od zwykłego ogórka jako dodatek do wody pitnej. Wystarczy wrzucić kilka plasterków do dzbanka z wodą i odstawić na chwilę do lodówki, by otrzymać orzeźwiający, zdrowy smakowy napój.