Nie popełniaj tych błędów w żywieniu. Jeden składnik jest koszmarny
O zdrowym odżywianiu słyszeliśmy już wiele. Niemniej jednak wiedza z zakresu dietetyki wciąż się poszerza i zmienia, dlatego warto na bieżąco aktualizować informacje i wprowadzać nowe wskazówki w swoje życie. Dotyczy to również jadłospisów seniorów i seniorek, gdyż w starszym wieku niektóre zalecenia mogą nieco się różnić. Sprawdźcie, czy nie popełniacie tych błędów w swoim żywieniu.
Błędy w żywieniu. Czego unikać?
Odpowiednia dieta to podstawa, jeśli chcemy zapewnić sobie komfortowe i zdrowe życie . Niestety, czasem zapominamy o kluczowych elementach, które są na wyciągnięcie ręki. Niezwykle ważne jest również zainteresowanie się wprowadzeniem zmian w jadłospisie wśród seniorów . Warto korzystać ze wskazówek dietetyków, dzięki którym nie popełnimy błędów, które mogą bardzo źle wpłynąć na nasz organizm .
Jako jedną z najważniejszych rzeczy, o której należy wspomnieć, jest wypijanie zbyt małej ilości płynów w ciągu dnia . Chodzi tu szczególnie o wodę. Herbaty i słodkie napoje niestety nie zapewnią nam odpowiedniego nawodnienia. Jak się okazuje, wraz z wiekiem nasz organizm coraz słabiej wysyła nam sygnały dotyczące pragnienia. W związku z tym pamiętanie o jego zaspokojeniu staje się o wiele trudniejsze . Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby seniorki spożywały 2 litry płynów dziennie, a seniorzy 2,5 litra .
Zapewnij sobie odpowiednią ilość białka
Kolejnym ważnym elementem diety, o którym zdarza nam się zapominać, jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości białka w posiłkach, które spożywamy. Z badań wynika, że zapotrzebowanie na ten makroelement u osób dorosłych wynosi 0,8 gramów na kilogram masy ciała. Jednak seniorzy powinni go spożywać nawet nieco więcej . Niespełnianie tych dziennych norm może spowodować przykre konsekwencje dla osób dojrzałych, takie jak między innymi zmniejszenie gęstości kości. Najlepszymi źródłami białka jest mięso oraz warzywa strączkowe .
W diecie osoby dojrzałej nie powinno brakować również ryb . To świetne źródło przywołanego wcześniej białka, ale to niejedyna ich zaleta. Oprócz tego zapewniają nam mikroelementy i witaminy, z których niedoborami musi mierzyć się spora część naszego społeczeństwa. To między innymi jod, selen i witamina B12 . Niezwykle ważnym składnikiem, który również znajdziemy w tych produktach, to kwasy omega-3. Ich przyjmowanie zapobiega otłuszczaniu się organów wewnętrznych i wspomagają pamięć. Dietetycy zalecają spożywanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. Mogą to być na przykład sardynki, śledź lub pstrąg tęczowy .
To jedne z najgorszych błędów w żywieniu
To, czego powinniśmy bezwzględnie unikać w swojej diecie , to produkty wysoko przetworzone. Choć pierwszym skojarzeniem po usłyszeniu tego terminu są dania z popularnych sieci fast-food, w tej kategorii mieszczą się również inne, nieco zaskakujące produkty. To choćby margaryna, kostki rosołowe, czy parówki . Są jednocześnie produktami, które dość często mogą pojawiać się jadłospisie osób dojrzałych. Spożywanie ich wiąże się z licznymi problemami zdrowotnymi, takimi jak zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego oraz gospodarki lipidowej .
Nie warto zapominać również o zbyt dużej ilości soli w naszych posiłkach. Jest to wciąż niestety koszmar w społeczeństwie, a tym bardziej może doskwierać osobom dojrzałym. Związane jest to między innymi z faktem, że wraz z wiekiem w mniejszym stopniu odczuwamy smaki i zapachy . Nic więc dziwnego, że chcąc rozkoszować się przyrządzonym posiłkiem, sięgamy po solniczkę. Okazuje się jednak, że takie działanie może nieść za sobą koszmarne skutki . W związku ze zbyt dużym spożyciem soli oraz zbyt powolnym wydalaniem jej z organizmu u seniorów, aż o 24% wzrasta u nich ryzyko udaru, a o 32% ryzyko choroby wieńcowej ! Pamiętajmy o tym, zanim znów chwycimy za solniczkę.