Nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki. Przełóż je, a będą świeże dłużej
Kupując jajka zawsze sprawdzamy datę ważności i upewniamy się, czy skorupki są nienaruszone. Potem trzeba koniecznie zadbać o prawidłowe przechowywanie ich w domu. To ważne, bo nieświeże jajka mogą wywołać nie lada problemy ze zdrowiem. Zadbajmy więc o to, by nadawały się do spożycia jak najdłużej.
Jajka mogą szybko się zepsuć. Spożycie to duże ryzyko
Spożycie nieświeżych lub zanieczyszczonych jajek to częsta przyczyna nieprzyjemnych dolegliwości . Najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Może to być biegunka, bóle brzucha i niestrawność.
By uchronić się przed takimi “przygodami”, trzeba zadbać o odpowiednie przechowywanie jajek. Dzięki temu uchronimy się przed chorobami żołądka i unikniemy marnowania zakupionej już żywności. Jest lepsze miejsce do przechowywania jajek niż drzwi lodówki.
Nie przechowuj jajek w drzwiach lodówki. Jest lepsze miejsce
Okazuje się, że drzwi lodówki nie są najlepszym miejscem do przechowywania jajek . To dlatego, że miejsce to podlega największym wahaniom temperatury. Przyspiesza to proces psucie się jajek. Wszystko przez częste otwieranie i zamykanie drzwi.
Idealnym miejscem do przechowywania jajek jest tylna część lodówki , gdzie temperatura jest najbardziej stabilna. Zaleca się utrzymywanie temperatury na poziomie 4°C lub niższej . To znacznie spowolni rozwój bakterii i wydłuży okres przydatności jajek do spożycia.
Gdzie przechowywać jajka?
Nie zaleca się też przechowywania jajek na zaokrąglonych podstawkach , które często znajdziemy w wielu lodówkach. Jeżeli podstawka ta nie jest dodatkowo zabezpieczona zamknięciem, lepiej nie wkładać tam jajek.
Jajka lepiej jest bowiem trzymać w zamknięciu. Łatwo zbierają zapach innych produktów o intensywnym aromacie, które przechowujemy w lodówce. Dlatego lepiej trzymać je w osobnym pojemniku. Zamykana tekturowa wytłaczanka , w której zwykle kupujemy jajka, sprawdzi się doskonale.